Vlaamse Atletiekliga gooit beleid volledig om: focus op 5 disciplines, topsportscholen afgevoerd

  De Vlaamse Atletiekliga wil vanaf juli 2022 geen topsportscholen meer.

  De Vlaamse Atletiekliga (VAL) heeft haar beleidsplan 2024 voorgesteld. Het topsportbeleid wordt onder leiding van de nieuwe topsportcoördinator, de Nederlander Rutger Smith, over een heel andere boeg gegooid: de focus komt volledig op vijf disciplines te liggen en de topsportscholen worden afgevoerd.

  De VAL kiest voortaan voor een speerpuntenbeleid met de focus op vijf disciplines: meerkamp, polsstokspringen, speerwerpen, halve fond (800 en 1.500m) en relays. Dat wil wel niet zeggen dat er niet meer geïnvesteerd wordt in de andere atletiekdisciplines.

   

  Die vijf disciplines krijgen wel de prioriteit in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Ze werden uitgekozen op basis van het aanwezige talent, maar ook op basis van een analyse waar de grootste kansen op succes liggen.

   

  De vijf uitverkoren disciplines krijgen extra middelen, en dat geld moet ergens vandaan komen. De topsportscholen, een hele grote uitgavenpost van de VAL, gaan op de schop.

   

  De huidige werkingen in Gent en Leuven worden afgebouwd over een periode van twee jaar, vanaf juli 2022 zijn de topsportscholen atletiek er niet meer.

  "De atletiek kan zonder de topsportscholen"

  Rutger Smith, de nieuwe topsportcoördinator, lichtte vandaag het beleid toe in het Koning Boudewijnstadion. "Het voordeel van de coronacrisis is dat er wat meer tijd vrijgekomen is om het beleidsplan richting 2024 helemaal uit te werken", zegt de Nederlander.

   

  "Het framewerk hebben we vandaag gepresenteerd, een aantal kleine details moeten nog worden uitgewerkt. De belangrijkste verandering is dat de nadrukken meer worden gelegd op de omkadering van de elite-atleten. De topsportscholen gaan we daarom wat afbouwen."

   

  "Dit jaar kunnen nog talenten instromen, daarna niet meer. De beslissing is genomen om verschillende redenen. Financieel in de eerste plaats, maar we willen vooral meer bezig zijn met de elite-atleten."

   

  "Er kwamen ook niet genoeg talenten uit de topsportscholen. Niemand haalde de wereldtop. De atletiek kan zonder de topsportscholen. We halen niets essentieels weg. Er kan nog altijd doorgestroomd worden naar de wereldtop."

   

  Wat wil Smith graag nog veranderen? "In Vlaanderen is er een eilandjescultuur. Sommige coaches werken wel samen, maar het kan veel beter. Door de beste atleten samen te brengen denk ik dat het niveau omhoog kan gaan. Dat is zo in Nederland, maar ook in andere succesvolle landen."

  Er kwamen niet genoeg talenten uit de topsportscholen. Niemand haalde de wereldtop. De atletiek kan zonder de topsportscholen. We halen niets essentieels weg.

  "Abdi en Naert zijn witte merels"

  Waarom wordt net gekozen voor de meerkamp, polsstokspringen, speerwerpen, halve fond (800 en 1.500m) en relays als speerpunten van het nieuwe beleid? "Die disciplines zijn het meest maakbaar. Zeker de meerkamp, waar België zo succesvol in geweest is met onder meer Nafi Thiam en Hans Van Alphen."

   

  "Ook in het polsstokspringen is dat het geval, net als in het speerwerpen. Met Ben Broeders hebben we een wereldtopper in het polsstokspringen en daar moeten we iets mee doen. Ook met Cedric Sorgeloos, de nummer één van de wereld in het speerwerpen bij de junioren, moeten we iets doen."

   

  "De keuze is ook gemaakt met de technische directie en iedereen is het ermee eens. Het is wel niet zo dat we talenten in andere onderdelen laten vallen. Absoluut niet. Maar het is voor de federatie waar de focus op ligt. Het kan altijd zijn dat we nog uitbreiden. De basis is er nu, maar dat wil niet zeggen dat het de komende acht jaar bij deze onderdelen blijft."

   

  Wat met marathonlopen, waar we met Bashir Abdi en Koen Naert toch ook twee toppers hebben? "Dat zijn witte merels. Maar het is gewoon moeilijk om als Europeaan de wereldtop te halen. Met Bashir en Koen hebben we er op dit moment toevallig twee, maar we moeten realistisch zijn: op andere loopnummers valt meer te bereiken."

   

  "Meer finaleplaatsen halen is het grote doel. Natuurlijk hopen we dat een Vlaamse atleet in de top 8 kan eindigen op de Spelen van Parijs. Dat zou fantastisch zijn, maar er moet geleidelijk aan meer succes worden behaald op internationaal niveau."

  We focussen op 5 disciplines, maar het is niet zo dat we talenten in andere disciplines laten vallen.