TAS veroordeelt "schaamteloze gedrag" van Manchester City bij vrijspraak

  Kevin De Bruyne mag volgend seizoen toch weer de Champions League in.

  Manchester City mag dan wel verlost zijn van zijn Europese schorsing, in het uiteindelijke verslag van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) wordt het fiks op de vingers getikt voor het belemmeren van het onderzoek.

  Manchester City werd in februari gestraft door de UEFA voor het niet naleven van de regels rond de Financial Fair Play (FFP). De straf was stevig. City werd twee jaar uitgesloten van Europees voetbal en kreeg een zware boete van 30 miljoen euro.

   

  Maar het TAS draaide de schorsing in beroep terug. In een lijvig document van 93 bladzijden legt het Sporttribunaal uit waarom de Engelse grootmacht werd vrijgesproken. 

   

  Het TAS volgde het oordeel van de UEFA niet dat City een financiële injectie van 204 miljoen euro had weggemoffeld in de boekhouding als sponsorcontracten om te voldoen aan de FFP-regels. Enkele betalingen konden ook niet meer worden onderzocht.

  Boete moet "sterk afschrikmiddel" zijn

  Toch kreeg Manchester City een van de zwaarste boetes opgelegd in de voetbalgeschiedenis: 10 miljoen euro (al had de UEFA oorspronkelijk wel 30 miljoen euro geëist). 

   

  Het TAS oordeelde dat Manchester City de regels "ernstig" had overtreden door niet mee te werken aan het onderzoek naar hun financiële handel en wandel. "Hun schaamteloze gedrag" wordt streng veroordeeld. Het TAS hoopt dat de boete "een sterk afschrikmiddel" is voor andere clubs. 

   

  Uit het verdict blijkt ook dat 9 Engelse clubs de schorsing van Manchester City steunden. Arsenal, Burnley, Chelsea, Leicester, Liverpool, Manchester United, Newcastle, Tottenham, en Wolverhampton hadden gevraagd aan het TAS om de schorsing van City niet tijdelijk op te heffen als er nog geen uitspraak zou zijn.