Ploegleider Klaas Lodewyck: "Vermijden dat Remco uitgeblust aan Giro-start komt"

  Evenepoel rijdt dit najaar zijn eerste grote ronde.

  Deceuninck-Quick Step vertoeft momenteel op hoogtestage in Italië. Daar timmert Remco Evenepoel aan zijn Giro-droom. "Remco zal met een goede conditie het seizoen hervatten. Maar we zullen doseren met de inspanningen die hij levert", zegt zijn ploegleider Klaas Lodewyck.

  "1e grote ronde voor Remco is zoals 1e schooldag"

  Op 2.000 meter hoogte scherpen de renners van Deceuninck-Quick Step hun conditie aan. Dat doen ze in de provincie Bergamo, dat zo zwaar geleden heeft onder de coronacrisis.

  "Zelf hebben we hier minimaal contact met de buitenwereld. We trainen in groep en komen terug in het hotel, waar niemand anders binnen mag", vertelt ploegleider Klaas Lodewyck.


  Lodewyck zal Evenepoel straks in de meeste koersen vergezellen. "We focussen op zijn doelen. Zo hebben we al een filmpje van het BK tijdrijden bekeken. En hier op stage hebben we enkele Giro-ritten verkend."

   

  "Remco heeft een heel goed gevoel. Hij is gemotiveerd en gezond. Hopelijk mag dat zo blijven."

  Remco is nog heel jong. Een ronde van 3 weken mag je niet onderschatten. We moeten afwachten hoe zijn lichaam recupereert en hoe Remco kan omgaan met alles daarrond.

  Ploegleider Klaas Lodewyck

  Met welke ambities gaat Evenepoel naar de Giro, die op 3 oktober begint? "Remco heeft al bewezen dat hij een grote koers kan winnen. Maar een grote ronde is zoals een eerste schooldag. We zullen dag voor dag moeten afwachten hoe alles verloopt", zegt Lodewyck.


  "We moeten vooral heel veel proberen te leren uit Remco's eerste deelname aan een grote ronde. Achteraf kunnen we dan bijsturen voor de toekomst."


  Lodewyck ziet de Giro veeleer als een ontdekkingstocht voor Evenepoel. "Remco is nog heel jong. Een ronde van 3 weken mag je niet onderschatten. We moeten afwachten hoe zijn lichaam recupereert en hoe Remco kan omgaan met alles daarrond."

   

  "Remco zal het seizoen eind juli in Burgos herbeginnen met een goede conditie. Maar we zullen goed moeten doseren met de inspanningen die hij levert, zodat hij niet uitgeblust aan de start van de Giro komt."

  "Bepaalde renners hebben het mentaal moeilijk gehad"

  Hoe zijn de renners van Deceuninck-Quick Step uit de coronacrisis gekomen? "We zien een klein niveauverschil. Renners die in Frankrijk of Spanje verbleven hebben, konden iets minder trainen dan de Belgen en de Nederlanders", zegt Lodewyck.

   

  "Maar die renners hebben nog enkele weken de tijd om hun conditie aan te scherpen."

   

  "Mentaal zag je dat het voor bepaalde renners moeilijk is geweest. Bepaalde jongens waren einde contract. Maar Patrick (Lefevere) heeft dat probleem heel snel van de baan geruimd."

   

  Hoe gaat het met Julian Alaphilippe? Voor de lockdown was hij niet al te goed in vorm. "Julian is een enorm talent. Hij kan in een maand tijd enorm veel progressie maken. Dat zien we nu ook, ondanks dat zijn papa onlangs overleden is."

  We zien een klein niveauverschil. Renners die in Frankrijk of Spanje verbleven hebben, konden iets minder trainen dan de Belgen en de Nederlanders.

  Klaas Lodewyck