"Pro League dacht dat ze bij uitgang van labyrint waren, maar ze zitten weer bij de ingang"

  Reporter Bert Sterckx in Het Journaal.

  Het Belgische voetbal wordt gekleurd door chaos na de beslissing van het BAS om de degradatie van Waasland-Beveren nietig te verklaren. Sporza-journalist Bert Sterckx somt de potentiële oplossingen op, vindt dat de Pro League in de spiegel moet kijken en ziet één grote verliezer.

  Rond 14u begint een spoedvergadering van de nieuwe raad van bestuur om te kijken hoe ze kunnen inspelen op deze nieuwe situatie.

   

  Voor alle duidelijkheid: de raad van bestuur heeft niet de macht om bijvoorbeeld te stemmen over een nieuw competitieformat. Dat is voorbehouden voor de Algemene Vergadering.

   

  De raad kan wel de mogelijkheden aftasten om uit deze crisis te geraken en kan een nieuwe Algemene Vergadering samenroepen, al kan die er pas ten vroegste over twee weken volgen.

   

  Het is alleszins duidelijk dat de Pro League voor zijn beurt heeft gesproken door de beslissing van het BAS niet af te wachten. Daardoor slaat men nu een mal figuur.

   

  Ze dachten dinsdag na de Algemene Vergadering dat ze de uitgang van het labyrint hadden gevonden, maar wat ze toen nog niet wisten, is dat ze gewoon weer bij de ingang waren uitgekomen. 

  Pro League-voorzitter Peter Croonen.

  Wat zijn nu de mogelijkheden?

  Er zijn veel opties, maar geen enkele optie lijkt ideaal.

   

  Er wordt nu weer geopperd om de 30e speeldag te spelen, maar er is weinig tijd om dat te organiseren, er zijn weinig belanghebbende clubs en er zijn teams die angst hebben, zoals KV Oostende, dat nog kan degraderen.

   

  Een nietigverklaring van deze competitie is een mogelijkheid, waarbij je dan geen stijgers en dalers hebt. Maar dan roeren OHL en Beerschot zich omdat ze niet meer kunnen promoveren en dan verliest Club Brugge zijn titel. Problemen gegarandeerd dus.

   

  Een competitie met 17 is een nieuwe piste, dus met Waasland-Beveren en één stijger. Maar dan speelt elke week één club niet.

   

  Met 18 dan maar, met Waasland-Beveren, OHL en Beerschot, maar dan heeft Westerlo weer plannen om te procederen met zijn eigen redenen.

   

  Bij 20 clubs in 1A lijkt iedereen gelukkig, maar dan laat je de resterende clubs uit 1B hopeloos in de steek. Daar blijft dan niets meer van over.

   

  Met andere woorden: de creatieve geesten van de Pro League draaien op volle toeren, maar dreigen overal op verzet te stuiten.

  Wordt Waasland-Beveren alsnog toegelaten in 1A?

  "In dit wespennest is meer nodig dan alleen maar sterke leiders"

  De Pro League had alleszins sneller naar duidelijkheid kunnen streven. Ook in onze buurlanden waren er problemen, maar die hadden nooit de Belgische proporties.

   

  De Pro League heeft beslissingen voor zich uitgeschoven en heeft beslissingen afgewacht, behalve die van het BAS. Nu lijden ze dus gezichtsverlies.

   

  Er wordt nu gewezen naar voorzitter Peter Croonen en CEO Pierre François, maar in dit wespennest is er meer nodig dan alleen maar sterke leiders.

   

  Iedereen denkt aan zichzelf en wil zijn hachje redden. Dat is al van bij het begin van de coronacrisis het geval.

   

  Eigenlijk is er maar één slachtoffer: de voetballiefhebber. Alweer. Hij betaalt ervoor en wacht al sinds maart op een rollende bal.

   

  Hij hoopte die ergens begin augustus te zien, maar zoals de kaarten nu liggen, is het verre van zeker dat dat het geval zal zijn.

  Bert Sterckx