Zien we in de toekomst NK wielrennen in Zwitserland? "Klimmers kans geven"

  De Nederlandse wielerbond denkt na over een nationaal kampioenschap in... Zwitserland. Volgens de KNWU is het eigen land te vlak om eens een kans aan de klimmers te geven. "We kijken wel hoe we de kosten zo laag mogelijk kunnen houden", vertelde Thorwald Veneberg, algemeen directeur bij de KNWU, aan de NOS.

  Het lijkt misschien een gek idee, maar de Nederlandse bond is de mogelijkheid om een nationaal kampioenschap in Zwitserland te organiseren blijkbaar wel al serieus aan het onderzoeken. In 2022 of 2023 zou het al kunnen gebeuren volgens Veneberg. De reden is duidelijk: Nederland is te vlak en KNWU wil ook de klimmers eens een kans geven.

   

  "Ik heb eerst contact opgenomen met Oostenrijk, maar dat lag toch wel wat moeilijk", vertelt hij aan de NOS. "Daarna hebben we met de Zwitserse bond, de Zwitserse regio's en de organisatie van de Tour de Suisse gesproken. Die zagen er wel kansen in."

   

  Teams als Jumbo-Visma met klimmers in de ploeg zullen enthousiast zijn. "Maar je hebt sowieso mensen die er niet zo blij mee zijn. Voor de teams zijn we ook aan het kijken of we de kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Zwitserland is een duur land."

   

  En de jeugd? "We beseffen dan ook wel dat we een beroep doen op ouders en clubs om daar naar toe te gaan en dat daardoor mogelijk niet iedereen aan een Nederlands kampioenschap kan deelnemen. Dat is wel een discussie."