"Helft van profrenners met hoogtetent weet niet hoe ze die moeten gebruiken"

  De hoogtetent van Victor Campenaerts.

  Slapen op 4.700 meter hoogte in een tent, het lijkt waanzin waarmee Victor Campenaerts bezig is, maar dat is niet zo. Alles gebeurt in samenspraak met Dr. Ruud Van Thienen, een hoogte-expert. Wie niet voorbereid is zoals het hoort, kan opeens rare gevolgen ondervinden. Daarom moeten training en slapen op hoogte strikt op elkaar afgestemd zijn.

  "Helft van Belgische profs heeft hoogtetent"

  Campenaerts heeft twee blokken van drie weken in zijn hoogtetent doorgebracht, telkens twaalf tot veertien uur per dag.

   

  De werelduurrecordhouder merkt dat steeds meer Belgische profs gebruik maken van een hoogtetent. Campenaerts schat dat meer dan 50 procent er een heeft, maar "de helft daarvan heeft geen idee hoe ze die tent moeten gebruiken."

  Om een gunstige impact te hebben van de hoogtetent moet je durven te rusten. “Ik schaam me bijna,” zegt de werelduurrecordhouder, “maar de voorbije week heb ik amper tien uur getraind. Ik denk dat er veel wielertoeristen zijn die meer trainen in het weekend dan ik in een hele week.”

  Ik denk dat veel wielertoeristen meer trainen in het weekend, dan ik in een hele week

  "De hoogtetent is Fanny (Lecluyse) heel slecht bevallen"

  Toch moet het zo, want als de balans wordt verstoord, kan dat vervelende gevolgen hebben. Zwemster Fanny Lecluyse, de vriendin van Campenaerts, heeft het ondervonden.

   

  “Mijn vriendin Fanny is het heel slecht bevallen. Ze had haar slechtste bloedwaarden ooit nadat we samen in de tent hadden geslapen.” Zij is tijdens die gesimuleerde hoogtestage beperkt blijven trainen, maar blijkbaar heeft haar lichaam zelfs dat niet verteerd. 

   

  Wat Campenaerts doet, slapen op een hoogte van 4700 meter in zijn eigen bed, kan hij niet nadoen op de werkelijke hoogte. “Als je kwaliteit wil halen op training door dan op zeeniveau te trainen, dan zou je ofwel dagelijks 400 kilometer moeten fietsen, ofwel vijf uur per dag in de auto zitten.”

  Lecluyse en Campenaerts zijn al een tijdje een koppel.

  Frederik Van Lierde gaf hoogtetent in ruil voor gesigneerd truitje

  Het blijft natuurlijk een serieuze investering om de generatoren en de tent aan te schaffen, maar Campenaerts heeft goede contacten. “Mijn tent heb ik gekregen van Frederik Van Lierde.” Van Lierde wou in ruil enkel een getekend wielertruitje voor zijn zoontjes.

   

  Eén van zijn vier generatoren is een geschenk van Sven Nys. Blijkbaar geloven ook andere sporters in de aparte aanpak van Campenaerts.