• home
 • video
 • pas verschenen

  "Problematiek rond grensoverschrijdend gedrag aanpakken in trainersopleidingen"

  Uit een onderzoek van de Thomas More-hogeschool blijkt o.a. dat 64% van jonge sporters klaagt over psychisch grensoverschrijdend gedrag door trainers. "Dit hadden we niet verwacht en moeten we aanpakken", zegt Hans Ponnet van Sport Vlaanderen, die verantwoordelijk is voor de trainersopleidingen in Vlaanderen.

  Bij navraag blijkt dat honderden jongeren op één of andere manier tijdens het sporten te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag: fysiek, psychisch of seksueel. Velen van de 769 deelnemers (jongeren tussen 13 en 21 jaar) aan het onderzoek klaagden ook over de trainers.

   

  "Wij zijn zeker geschrokken", vertelt Hans Ponnet in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Dit hadden we absoluut niet verwacht en moeten we verder gaan bespreken met de onderzoekers om te zien wat er exact aan de hand is."

   

  "Het is belangrijk om een aantal nuances door te praten. De cijfers zijn schokkend, maar we zijn niet overtuigd dat die in elke sport en in elke leeftijdsgroep even erg zijn."

   

  "Er zijn sporten die per definitie misschien competitiegerichter zijn en we vermoeden dat het bij dat soort sporten meer aanwezig zal zijn. Maar er is duidelijk een probleem waar we verder mee aan de slag moeten. Er komt sowieso al de campagne "En wat zou jij doen?", een online vragenlijst voor jeugdtrainers."

  We gaan de basismodule van onze opleidingen herwerken.

  Wordt er in de trainersopleidingen aandacht besteed aan de problematiek rond grensoverschrijdend gedrag? “De laatste jaren begint dat stilaan. Vroeger was het misschien een verdoken probleem, maar de laatste jaren proberen we in de trainersopleidingen dat echt aan bod te laten komen.”


  "Met minister van Sport Ben Weyts zijn we nu ook bezig om onze basismodule van de opleidingen grondig te herwerken. Zodat meer mensen de opleiding kunnen gaan volgen en op de hoogte zijn van hoe je dingen moet aanpakken."


  "We praten dit op geen enkele manier goed. Er is wel een dunne lijn en je voelt dat er ten opzichte van 10 jaar geleden sneller gerapporteerd wordt."