Eddy Snelders over de titel van Liverpool: "Indrukwekkend, eigenlijk ongezien"

  De spelers van Liverpool vieren een doelpunt op Anfield Road.

  Na de nederlaag van Manchester City donderdag bij Chelsea is de eerste titel van Liverpool in de Premier League een feit. Eddy Snelders maakt de balans op. "Ik ben vooral onder de indruk van Liverpools loopvermogen."

  "Het is indrukwekkend wat Liverpool dit seizoen tentoon gespreid heeft in misschien wel de beste competitie ter wereld." Dat is de analyse van Eddy Snelders nu de titel van Liverpool een feit is. "Bij momenten was ik enorm onder de indruk van Liverpool."

   

  "Maar soms was het spel ook pover en rolde de bal naar de goede kant. In matchen waarbij je dacht dat Liverpool op weg was naar puntenverlies, zag Klopp zijn team in de slotfase nog scoren. Dat zijn scharniermomenten waarop je kunt zeggen: "Liverpool zal kampioen worden.""

   

  Vorig seizoen verloor Liverpool ook maar 1 competitiematch, maar strandde het op 1 punt van Manchester City. Ook dit seizoen staat er nog maar 1 nederlaag op de teller in de Premier League.

   

  "Liverpool heeft dit geklaard met een beperkt gebruik van de kern. Dat is eigenlijk ongezien. Klopp heeft niet voortdurend geroteerd en liet altijd zijn sterkste elftal opdraven. Door het drukke programma met zo’n beperkte kern was het onvermijdelijk dat Liverpool eens een wedstrijd verloor."

  "De sterkte van Liverpool is dat het altijd een eenheid is"

  Wat is eigenlijk de kracht van dit Liverpool? "Zodra Klopp bij Liverpool gekomen is in 2015, heeft hij de nadruk gelegd op loopvermogen. Als je bij Klopp niet kon lopen, mocht je het vergeten", zegt Snelders.

   
  "Klopps manier van spelen was hoog druk zetten, de bal naar voren spelen en zo weinig mogelijk kansen aan je tegenstander geven. Tot oktober/november lukte dat heel goed. Natuurlijk sloop er ook vermoeidheid in de ploeg, maar die moeilijke momenten is Liverpool heel goed doorgekomen."

   
  "Ik ben wel onder de indruk van het loopvermogen dat Liverpool het hele seizoen aan de dag heeft gelegd. En dan in het bijzonder Alexander-Arnold en Robertson op beide flanken. Er zijn niet veel spelers die zo hard kunnen lopen."

   

  "De sterkte van Liverpool is ook dat de ploeg altijd een eenheid vormt, ook op moeilijke momenten. Daarnaast heeft Liverpool bepaalde individuen die een meerwaarde kunnen betekenen voor de ploeg. Dan denk ik in de eerste plaats aan Virgil van Dijk, Mané, Firmino en Salah. Het middenveld probeert dan weer het gouden trio vooraan zo goed mogelijk te bevoorraden."

  "Iedereen is tevreden over Divock Origi"

  Eén Belg maakt deel uit van de Engelse kampioen: Divock Origi. En hij droeg - vooral als invaller - zijn steentje bij. "Iedereen bij Liverpool is ook tevreden over Origi", zegt Snelders over de Rode Duivel.

   

  "Hij heeft niet heel veel gespeeld. Maar de kansen die hij kreeg, heeft hij gegrepen. Dat verwacht Klopp ook van hem en daarom mag Origi ook blijven. 
  Klopp heeft zijn elftal, met voorin individuen die het verschil kunnen maken. De bankzitters zijn de ideale aanvulling."

   

  "Al speelt Origi tijdens een invalbeurt de pannen van het dak, hij zal nooit titularis zijn bij Liverpool. Origi heeft genoeg talent, maar hij kan niet tippen aan die sterke individuen voorin: Mané, Firmino en Salah."

  Origi heeft genoeg talent, maar hij kan niet tippen aan die sterke individuen voorin: Mané, Firmino en Salah.

  Het is voor Liverpool de 19e titel in Engeland, de eerste sinds 1990 en dus de eerste sinds de oprichting van de Premier League in 1992. Is dit Liverpool een van de beste ploegen ooit in de Premier League?

   

  "Het Manchester United met onder meer Ryan Giggs en Paul Scholes en Sir Alex Ferguson als coach vond ik nog sterker. Die ploeg heeft dat 5 à 6 jaar volgehouden", zegt Snelders. "Als Liverpool enkele jaren na elkaar kampioen wordt, heeft dat team hetzelfde niveau als United destijds."