Dirk Gerlo over affaire-Djokovic: "Enorme imagoschade voor de nummer 1"

Novak Djokovic omringd door tientallen fans op de Adria Tour, zijn eigen toernooi waar tal van mensen besmet raakten.

Na enkele spelers betaalt nu ook organisator Novak Djokovic een hoge prijs voor de "losse zeden" tijdens en rond zijn Adria Tour. Djokovic heeft zelf het coronavirus opgelopen, een nieuwe knauw voor zijn imago, zo vindt tenniscommentator Dirk Gerlo.

Op zich was het idee van Djokovic, namelijk de bevolking rond de Adriatische Zee weer wat vertier schenken, goed. Alleen hebben ze bij de uitvoering al hun eigen voorschriften overboord gegooid. Ik denk dat Djokovic zich heeft laten meeslepen door zijn eigen enthousiasme.

 

Toen ik vorige week de beelden zag van het toernooi, vroeg ik mij al af of dat wel het goeie signaal was. Djokovic die in bloot bovenlijf aan het dansen is in een discotheek in Belgrado... En nu is er die waterval van positieve gevallen: niet alleen Djokovic, zijn vrouw en zijn fitnesstrainer, maar ook Dimitrov, Coric en Troicki. En daar zullen er ongetwijfeld nog bijkomen.

 

Een van de deelnemers aan de Adria Tour was Dominic Thiem, die ook uitgenodigd is voor een toernooi in Nice waar wél heel strikte veiligheidsmaatregelen gelden en waar ook David Goffin deelneemt. Maar nu roept iedereen Thiem op om daar niet aan deel te nemen en 2 weken in quarantaine te gaan.

 

Want dit heeft niet alleen gevolgen voor het imago van het tennis, maar ook van het verloop van het seizoen. Dit is echt een wake-upcall, zeker voor de toernooien in de VS - waar het virus nog altijd welig tiert - als voorbereiding op de US Open. Andy Murray zei al dat ze nu heiliger moeten zijn dan de paus.

 

Hier en daar wordt ook nog getwijfeld om publiek toe te laten. Guy Forget, de grote baas van Roland Garros, liet zich al ontvallen dat ze er niet aan denken om het toernooi zonder fans te organiseren. Maar dat staat nu allemaal op de helling.

Van social distancing was geen sprake op de Adria Tour van Djokovic.

Nieuwe deuk in het blazoen van Djokovic

Deze episode is niet alleen een klap voor het imago van het tennis, maar zeker ook voor dat van Novak Djokovic, toch de nummer 1 van de wereld.

 

Djokovic heeft altijd wat in de schaduw van Federer en Nadal gestaan en daar heeft hij het moeilijk mee. In het begin van zijn carrière was hij vooral bekend door zijn imitaties van andere tennissers als Sjarapova, Becker of Nadal en minder door zijn prestaties. Onlangs haalde zijn vader nog uit naar Federer, er zit dus duidelijk wat wrangheid in.

 

De laatste jaren heeft Djokovic zich ook ingelaten met dubieuze figuren, zoals de Spaanse goeroe Pepe Imaz, die zweert bij de kracht van de lange knuffel. En sinds dit voorjaar is Chervin Jafarieh op de voorgrond getreden, een man die zuiverend water promoot en olie die de groei van hersencellen stimuleert. Aan zo iemand geeft Djokovic een platform.

 

Aan het begin van de coronacrisis liet Djokovic, die ook zéér gelovig is, zich nog van zijn beste kant zien door 1 miljoen euro te schenken. Maar daarna is het fout gegaan. In mei al trok hij naar Marbella om te gaan trainen, terwijl Spanje nog in een lockdown zat. En een vaccin? Dat vindt Djokovic niet nodig, een uitspraak waarvoor hij door zijn collega Nadal op de vingers is getikt.

 

De imagoschade voor Djokovic is dus niet min. Er wordt zelfs al openlijk gezegd dat hij uit de spelersraad van de ATP moet stappen als hij niet minder aan zichzelf begint te denken. Ik denk dan ook dat hij binnenkort met een reactie zal moeten komen, met meer uitleg over de voorbije periode.

 

Dirk Gerlo