Ploegarts Lotto-Soudal: "UCI-protocol moet nog concreter worden"

  Lotto-Soudal tijdens een trainingstochtje.

  Lotto-Soudal tijdens een trainingstochtje.

  De Internationale Wielerunie UCI heeft vorige week een protocol gepubliceerd voor de hervatting van het wielrennen. Maar aan dat protocol is nog flink wat schaafwerk, vindt Jens De Decker, ploegarts bij wielerteam Lotto-Soudal.

  Wat staat er om te beginnen precies in het UCI-protocol? "Testen is zeker een belangrijk item. Het is uiteraard belangrijk om op een zo veilig mogelijke manier te kunnen koersen", zegt Jens De Decker aan Sporza.

   

  "Voor rittenkoersen moeten renners en stafleden getest worden 3 dagen voor ze aankomen op de vertreklocatie van de wedstrijd en ook nog eens 3 dagen voor de start van de koers. Voor eendagswedstrijden is er ook een testprocedure voor ze naar de koers mogen afzakken."

   

  "De UCI legt in feite heel wat verantwoordelijkheid bij de ploegen. Die moeten het protocol in handen nemen en alles organiseren. Dat is niet zo evident. In België kunnen we wel samenwerken met erkende labs, maar in landen als Italië of Spanje is het niet eenvoudig om te testen bij mensen die geen symptomen hebben."

  In landen als Italië of Spanje is het niet eenvoudig om mensen te testen die geen symptomen hebben.

  Jens De Decker

  Ook opmerkelijk: wie antistoffen heeft, krijgt in de praktijk een vrijgeleide voor de rest van het seizoen. "Daar heb ik toch mijn vragen bij", zegt De Decker. "We kennen de langetermijneffecten van immuniteit nog niet. Dat is dus wat raar van de UCI."

   

  "Ik denk dat er snel overleg moet komen met de UCI en de organisatoren om te bekijken wat we ter plaatse kunnen doen om het risico in de koers zo klein mogelijk te houden. Daar willen we als ploeg graag aan meewerken. Het protocol moet zeker nog concreter gemaakt worden."

   

  "In elk geval zullen wij als ploeg zeker onze verantwoordelijkheid nemen. Op plaatsen waar geen social distancing mogelijk is, zijn mondmasker verplicht binnen ons team. Er is wel veel enthousiasme om weer te gaan koersen. De renners staan te popelen."