Bayat: "Ik ben een product van het Belgische voetbal en handel in het algemeen belang"

  Mehdi Bayat in een gesprek met Sporza.

  Mehdi Bayat (41) zette zich gisteren neer voor een zeer uitgebreid gesprek met Peter Vandenbempt. De voorzitter van Charleroi en de preses van de Belgische voetbalbond ging geen enkel thema uit de weg. In dit artikel wordt Bayat aan de tand gevoeld over zijn "dubbele pet".

  Mehdi Bayat noemt zichzelf in het gesprek met onze journalist meermaals een "expert in compromissen", een bestuurder die altijd zoekt naar "een consensus". Bayat is de jongste jaren fors geklommen in de hiërarchie van het Belgische voetbal en weegt op het beleid.

   

  "Er is een periode geweest waarin er een machtsstrijd was, waarin je je moest positioneren", argumenteert Bayat. "Maar we leven nu in een ander tijdperk. Dat is voorbij."

   

  "Je moet vandaag werken en zaken doen bewegen. Zo bereik je invloed. Ik ben altijd verkozen voor mijn functies bij de KBVB en de Pro League. Met een grote meerderheid. Dat bewijst het vertrouwen van alle clubs."

   

  "Ik heb nooit aan het voordeel van Charleroi gedacht, wel aan hoe ik het Belgische voetbal in de hoogte kon liften. Want dat levert ook op voor Charleroi."

   

  "Het gaat niet over de belangen van een club, want bestuurders die dat doen, blijven niet lang overeind. Clubs voelen dat, dat je enkel jezelf dient. Dat is de antithese van waar ik voor sta."

   

  "Dat dat negatieve beeld over mij toch bestaat? Misschien", zegt de voorzitter van Charleroi en de KBVB. "Maar die verwijten heb ik niet gemaakt."

  "Ik heb geen enkele beslissing genomen met Charleroi in mijn achterhoofd"

  Mehdi Bayat laat geen kans liggen om het ongelijk van zijn criticasters te bewijzen. "Op 26 maart heb ik een open brief geschreven naar alle clubs. Ik schreef dat we er alles aan moesten doen om de 30e speeldag te spelen, net om alle huidige problemen te vermijden."

   

  "Daags nadien schreef de voorzitter van STVV dat hij het einde van de competitie wilde. Ik had niet dezelfde mening, maar ik heb altijd geluisterd naar de stem van de clubs. Dat is democratie. Als de meerderheid iets vraagt, moet je hen steunen."

   

  Maar na de beslissing om de competitie stop te zetten, werd het pad "complex". Bayat vertelt hoe hij de Belgische Europese tickets "gered" heeft bij de UEFA en dat hij na overleg met politici en virologen inzag dat het in deze gezondheidscrisis "onmogelijk" was om nog te voetballen.

   

  "Ik heb geen enkele beslissing genomen met Charleroi in mijn achterhoofd. Ik ben ook altijd voorstander geweest om de bekerfinale toch nog te laten spelen (wat Charleroi een beter Europees ticket kan kosten). Ik heb ook een annulatie van de competitie proberen te vermijden, ook al zou Charleroi dan meteen in de Europa League gezeten hebben."

   

  "Zo verdien je respect, maar ik werd aangevallen door één club. Dat begreep ik niet. Na hun uitlatingen hebben alle andere clubs me gestuurd dat dat onrechtvaardig was. Ze zeggen dat ze gezien hebben hoe ik het belang van het Belgische voetbal verdedigd heb. Als zij mij steunen, is dat het beste bewijs dat ik niet zo slecht werk."

  Ik werd aangevallen door één club. Dat begreep ik niet. Na hun uitlatingen hebben alle andere clubs me gestuurd dat dat onrechtvaardig was. 

  Mehdi Bayat over de aanval van Antwerp

  "Als er een belangenconflict is, dan moeten we dat oplossen"

  Mehdi Bayat spreekt Antwerp en Luciano D'Onofrio eerst niet uit, maar doet het dan toch. "Ik heb het moeilijk om hun frontale aanval te begrijpen. Spelen daar andere belangen? Ik verlaag me niet tot dat niveau bij zo'n aanval. Wat de andere clubs denken, is voor mij belangrijker."

   

  Maar wat als een van de vele juridische procedures aantoont dat er een belangenconflict is door de dubbele pet van Bayat? "Als het bewijs er is, dan heb ik daar geen probleem mee."

   

  "We hebben gewerkt aan transparantie en good governance. Maar ik merk een grote contradictie in wat Luciano (D'Onofrio) beweert: hij heeft zelf voor mij gestemd binnen de KBVB. Dat hij dat ontkent en schermt met het geheim van de stemming? Hij mag zeggen wat hij wil."

   

  "Als er een belangenconflict is, dan moeten we dat oplossen. Als de 30e speeldag gespeeld moet worden, dan doen we dat. Je moet geen angst hebben voor beslissingen. Dat heet democratie."

  Gheysens en D'Onofrio, de tandem van Antwerp.

  "Ik ben een product van het Belgische voetbal"

  Maar hoe kijkt Mehdi Bayt nu zelf naar het principe van zo'n "double casquette"? "Als een bestuurder zijn volle verantwoordelijkheid neemt en het nodige doet om niet in een belangenconflict te belanden, dan is er geen probleem voor mij."

   

  "Maar als iemand wil profiteren, dan merk je dat. Als ik andere clubs het gevoel geef dat ik een persoonlijk voordeel wil halen, dan red ik het niet."

   

  "Dat tijdperk bestaat niet meer, nogmaals. Zoiets ontploft heel snel. Je wordt vandaag zo goed opgevolgd door de pers en de sociale media."

   

  "Als ik fouten gemaakt zou hebben, dan zou dat al gebeurd zijn. Ik ben aangevallen voor niets."

   

  "Ik word veel onder druk gezet en je moet gepassioneerd zijn om dit te doen. Ik houd van wat ik doe. Ik ben een product van het Belgische voetbal en ik heb altijd gehandeld in het algemeen belang."

  Als iemand wil profiteren, dan merk je dat. Als ik andere clubs het gevoel geef dat ik een persoonlijk voordeel wil halen, dan red ik het niet.

  Mehdi Bayat

  Mehdi Bayat over...

  • Het meervoudig stemrecht van de profclubs: "Ik wil dit (de G5 telt 3 stemmen, de K11 2 en de clubs uit 1B 1 stem) niet afschaffen. Met 1 stem per club schep je een voedingsbodem voor kartellen. En dan heb je een meerderheid van 51 procent nodig om het Belgische voetbal te domineren. Je kunt dan stemmen kopen en in gevaarlijke scenario's belanden. Dit systeem is er net gekomen om evenwicht te krijgen. Als ik kleine clubs hoor zeggen dat de G5 ons voetbal bestuurt, dan klopt dat niet. Ze hebben maar 15 stemmen op 45. Ze kunnen niet gelijk welk voorstel zomaar doorduwen. Het is een zeer democratisch systeem."
  • De BeNeLiga: "Ik ben geen voorstander. Maar ik zeg niet categoriek neen tegen iets zonder een debat gevoerd te hebben. Als men mij overtuigt dat het een meerwaarde kan betekenen voor het volledige Belgische voetbal, dan luister ik. Waarom ik tegen ben? Ik ga niet akkoord met 8 Belgische clubs en 10 Nederlandse clubs. Het Belgische voetbal staat boven het Nederlandse. Dat is de realiteit. Kijk naar de nationale teams en de Europese coëfficiënt. En er moet ook een sportieve logica zijn. De zakkers zijn 1 degradant per land. Stel: de Belgische clubs eindigden op de plaatsen 1 tot 8, de Nederlandse op 9 tot 18. Dan zakt de nummer 8 in de eindstand om toch een Belgische ploeg te laten stijgen. Zijn daar geen bezwaren tegen? Maar ik ben geen vijand van de clubs die deze studie besteld hebben. Dat is hun goed recht."