vr 12 juni 2020 14:23
Tom Boonen
Tom Boonen

De Spaanse sportkrant Marca heeft een top 100 samengesteld van beste atleten van de 21e eeuw. Op dat prestigieuze lijstje prijkt ook de naam van één Belg: Tom Boonen.

Marca zet Tom Boonen op de 82e plaats en wordt door de Spanjaarden omschreven als "een van de beste wielrenners uit de geschiedenis voor de klassiekers".

Boonen hing zijn fiets in 2017 aan de haak. Hij won in zijn carrière 121 koersen. Op zijn erelijst prijken onder meer 4x Parijs-Roubaix, 3x de Ronde van Vlaanderen en 6 Tour-etappes. In 2005 kroonde hij zich in de Spaanse hoofdstad Madrid tot wereldkampioen.

Met Mark Cavendish (95e), Oscar Freire (69e), Peter Sagan (57e), Alejandro Valverde (48e), Fabian Cancellara (44e), Bradley Wiggins (41e), Vincenzo Nibali (35e), Alberto Contador (29e) en Chris Froome (17e) staan nog heel wat andere renners in de top 100.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, die het recordaantal van 28 medailles (waarvan 23 gouden) op de Olympische spelen veroverde, prijkt in de lijst van Marca aan kop.

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt, goed voor acht olympische titels, volgt als tweede. De Zwitserse toptennisser Roger Federer maakt het podium vol. Hij won al 20 keer een grandslamtoernooi.