"Black Lives Matter" vervangt spelersnaam op shirts in Premier League

  De Premier League steunt de strijd tegen racisme en eert ook de NHS.

  Het is de bedoeling dat de voetballers in de Premier League met de tekst "Black Lives Matter" op hun shirt gaan spelen op de plaats van hun achter- of voetbalnaam. De 20 clubs van de Premier League hebben dat unaniem besloten voor de eerste matchen na de coronapauze, weten de Britse media. De spelers moeten wel nog akkoord gaan.

  Normaal gesproken staat de achternaam van de speler op de achterkant van het shirt, al kiezen sommigen voor hun voornaam of hun voetbalnaam.

   

  Bij de rentree van de Engelse competitie moet daar "Black Lives Matter" komen te staan als actie tegen racisme en politiegeweld. De dood van George Floyd 2 weken geleden zette een wereldwijde demonstratiebeweging in gang.

   

  Een logo van de BLM-beweging krijgt een plekje op de voorkant van de shirts. Verschillende Premier League-clubs hebben al geknielde foto's gepost, zoals voormalig NFL-quarterback Kaepernick, die dat in 2016 deed om te protesteren tegen rassenongelijkheid. 

   

  Op de voetbalshirts komt ook een hartje te staan, als steunbetuiging aan het zorgpersoneel van de nationale gezondheidszorg (NHS). Voorafgaand aan alle wedstrijden wordt 1 minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die is overleden aan het coronavirus. Dat zijn er al meer dan 41.000 in het Verenigd Koninkrijk.

   

  Na een onderbreking van ruim 3 maanden gaat de Premier League vanaf woensdag weer verder.