Barista Van Avermaet leert ons de beste koffie zetten: “Stop onderweg zelden voor koffie”

  Greg Van Avermaet houdt zich graag bezig met de kunst van het koffie maken.

  Sporza bracht een bezoekje aan "koffietoerist" Greg Van Avermaet, die elke dag koffie maakt van zijn eigen gebrande bonen. "Maar ik drink niet meer dan 3 espresso's per dag", zegt de olympische kampioen.

  Van Avermaet: "Leuk als ik ook Ronde-bonen zou hebben"

  Gold, Roubaix en Puncheur. Het zijn de koffiebonen waarmee Greg Van Avermaet (CCC) elke dag zijn eigen koffie maakt.

   

  "Gold verwijst naar mijn gouden medaille in Rio, Roubaix naar mijn zege in Parijs-Roubaix en Puncheur is het type renner dat ik ben", vertelt Van Avermaet over zijn eigen koffiebonen, die hij laat branden in Evergem. "Het zou leuk zijn als ik ook Ronde-bonen aan mijn assortiment kan toevoegen."

   

  "Koffie drinken bij het ontbijt met een krantje erbij, het is iets waar ik elke dag kan van genieten. Het ideale begin van de dag."

   

  Drinkt Van Avermaet ook voor elke training koffie? "Zeker niet. ’s Morgens drink ik 2 espresso’s bij mijn ontbijt en dan misschien nog eentje ’s middags."

   

  "Ik hou van koffie, maar ik drink er niet superveel. ’s Avonds durf ik nooit koffie te drinken, omdat ik dan niet kan slapen. Dat zal ook wel een beetje mentaal zijn."

   

  "Als ik ’s avonds koffie zou drinken, is het een deca. Maar dan kruip ik toch met een bang hartje in bed en vraag ik me af of het wel echt een deca was", lacht Van Avermaet.

  Greg Van Avermaet: "Ik kan elke dag genieten van koffie"

  Zo zet je de perfecte koffie volgens Gouden Greg

  1. Kies voor goede koffiebonen en maal die goed. De maaltegraad is belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed doorloopt.

   

  2. Duw de gemalen koffiebonen mooi plat zodat het heel egaal is. Zo zal het maalsel overal tegelijk goed doorlopen.

   

  3. Daarna kan je kiezen om een dubbele espresso of een single espresso te zetten.

   

  "Voor een cappuccino voeg je er wat melk aan toe, omdat dat leuker oogt. Als ik er figuurtjes in maak, is het vaak een hartje", vertelt Van Avermaet, die zichzelf een"koffietoerist" noemt.

   

  "Dat vergt natuurlijk wel wat training. Het is ook wel heel belangrijk dat de melk goed opgestoomd is om een mooi logo of hartje te maken."

  Bekijk ons bezoekje bij "barista" Van Avermaet

  "Ik stop enkel voor koffie tijdens het losrijden"

  Van Avermaet maakt zijn koffie met een Rocket Espresso-machine. "Dezelfde die ik al mijn Belgische ploegmaten (Gilbert, De Plus, Pauwels en Wellens) cadeau heb gedaan na mijn olympische titel in Rio."


  "Ik vond dat een gepast cadeau, omdat Brazilië een koffieland is. Bovendien drinken renners graag koffie, het hoort er altijd wel bij op een rustige trainingsdag. Ik hoop dat mijn ploegmaten ervan kunnen genieten."

  Stopt Van Avermaet altijd eens op training om koffie te drinken? “Zelden eigenlijk. Ik stop niet graag, zeker niet als ik lange duurtrainingen doe", zegt Van Avermaet.

   

  "Als ik 5 à 6 uur ga trainen, rijd ik graag door aan één stuk. Ik stop wel eens om mijn bidons te vullen, zeker als het warm weer is."

   

  "Enkel tijdens het losrijden daags na of voor de koers hebben we tijd om koffie te drinken. Dan kan je ook meer genieten van de koffie."

  Greg Van Avermaet deed zijn ploegmaten in Rio allemaal deze koffiemachine cadeau.

  Help Van Avermaet aan zege in Virtual Baloise Belgium Tour

  Van vandaag tot en met zondag vindt er een alternatieve Baloise Belgium Tour plaats. 12 profrenners (onder wie Van Avermaet) voeren elk een team van wielertoeristen aan die zoveel mogelijk kilometers moeten verzamelen.

   

  Al wie graag fietst, kan zich inschrijven en belandt automatisch in de ploeg van een van de kopmannen of -vrouwen.

   

  Iedereen legt individueel zijn of haar kilometers af. Al die kilometers samen vormen het totaal van de ploeg en zo wint elke dag de ploeg met de meeste kilometers de "rit", na 5 dagen kennen we de eindwinnaar. 

   

  >> Schrijf je in op www.virtualbaloisebelgiumtour.be

  Help 1 van deze 12 kopmannen of -vrouwen aan de zege