Nicky Hayen is coach van Waasland-Beveren: "Op dezelfde manier werken in 1A of 1B"

  1A of 1B op de Freethiel volgend seizoen, dat weet Nicky Hayen nog niet.

  Nicky Hayen (39) is de nieuwe hoofdcoach van Waasland-Beveren. Hayen volgt Arnauld Mercier op, die eind februari ontslagen werd. Sindsdien was Dirk Geeraerd op interimbasis de sportieve baas. Hayen, dit seizoen even interimcoach bij STVV, tekende voor onbepaalde duur.

  Hayen begon als beloftecoach aan het seizoen bij STVV, na het ontslag van Marc Brys schoof hij een rij door. Na de winterstop werd hij T2 van de Sloveen Milos Kostic.

   

  Hayen heeft ook ervaring als T1 in de lagere reeksen bij onder meer KVK Tienen, ASV Geel en Berchem Sport. "Ik ben blij en heel trots dat ik voor deze traditieclub mag komen werken. De gesprekken waren constructief en we kijken ernaar uit om een positief verhaal te brengen."

   

  De Freethiel is toch geen evidente keuze: 1A of 1B, dat is nog niet duidelijk (zie kader onder) en een trainerskerkhof de voorbije jaren. "Aan dat trainerskerkhof denk ik niet. Ik wil het verleden achter mij laten. Je kunt ook zeggen dat Beveren kansen geeft aan jonge Belgische trainers."

   

  "Er zijn hier al voorbeelden geweest die succes geboekt hebben. Dat traject wil ik volgen. Beveren is een traditieclub, heeft een fanatieke aanhang en wil heel professioneel werken. Ik heb dingen aangegeven die ik belangrijk vind en daarin willen ze mij volgen, dat is positief."

  Trainerskerkhof? Je kunt ook zeggen dat Beveren kansen geeft aan jonge Belgische trainers.

  Nicky Hayen

  "We moeten uitgaan van 1B, kan 1A dan is dat des te beter"

  Hayen kreeg een contract van onbepaald duur. Dat verklaarde voorzitter Dirk Huyck als volgt: "Het is de bedoeling om voor een keer op langere termijn te werken, omdat de club vaak kritiek krijgt dat ze veel trainers onslaat."

   

  Hayen: "Je bent afhankelijk van de resultaten, dat weet iedereen, maar ook van een goeie werking. Duidelijke communicatie kan in dat proces helpen."

   

  "Ik heb ook heel bewust getekend. 1A of 1B maakte voor mij niet uit. Omdat je in 1A of 1B op dezelfde manier kan werken, je moet dan alleen wat schipperen in de planning. Dit is een heel mooie uitdaging."

   

  Moet hij nu spelen om te promoveren of om in 1A te blijven? "Dat is nogal een vraag. We zijn in elk geval heel ambitieus. Ikzelf als trainer, maar ook de club. We moeten uitgaan van 1B, kan 1A dan is dat des te beter."

  1A of 1B maakte voor mij niet uit, omdat je in 1A of 1B op dezelfde manier kan werken.

  Nicky Hayen

  "Maar we willen ambitieus zijn. Gaan we daarom uitspraken doen als "We gaan kampioen"? Neen. Dat is voorbarig. Je hebt in 1B immers genoeg ploegen - OHL, Westerlo, Beerschot - die daar al jaren zitten. Het is dus niet zo makkelijk om eruit te geraken, maar een club als Beveren moet ambitieus zijn."


  Voor welk voetbal staat Hayen? "Ik bied graag voetballende oplossingen: veel over de grond, mooie combinaties. Maar daarnaast wil ik ook inzetten op waar Beveren voor stond: dynamiek, strijd, arbeid. Dat heb ik ook in mijn eigen leven altijd gedaan: keihard werken om iets te bereiken."


  "Je mag spelers zeggen dat iets goed is, maar spelers moeten ook vinden dat goed niet genoeg is en dat ze altijd de lat hoger willen leggen. Ik wil de spelers meekrijgen in zo'n verhaal."


  Hij neemt daarvoor zijn ervaring van Sint-Truiden mee: "In die paar weken T1 bij STVV heb ik van de spelers veel complimenten gekregen dat er duidelijkheid was en dat de werking vlot liep. Dat was voor mij de bevestiging dat ik het op dit niveau wel zal aankunnen. Ik ben streng, maar rechtvaardig en hanteer altijd een menselijke aanpak. Ik communiceer graag en wil geen ja-knikkers in mijn staf. Zo kunnen we aan iets stevigs bouwen."

  Voorzitter: "Visie van coach en club liepen heel transparant"

  Waarom viel het oog op Hayen? Voorzitter Dirk Huyck: "We wilden een trainer die écht past binnen de visie van de club: iemand met gedrevenheid, die gelooft in het collectieve, maar ook in het persoonlijke werk, die jongeren beter wil maken... Na een aantal gesprekken was het heel duidelijk dat de visie van Nicky en de visie van de club heel transparant liepen."

   

  "We willen ook de harten van onze supporters opnieuw veroveren door strijd te brengen op de grasmat. Hayen is daarin in zijn loopbaan - als voetballer, maar ook daarna - een duidelijk signaal van."

   

  Met het langdurig contract hoopt Huyck ook dat Hayen kan werken aan de doorstroming vanuit de jeugd. "De jeugdwerking heeft een belangrijke stap gezet. Als de A-trainer die kan meenemen, krijgen we een sterke basis voor de toekomst."

   

  Huyck gaf nog mee dat Wim De Decker ook op het lijstje stond. "Maar we hadden een betere voeling met Nicky. Hij past écht in het plaatje."

  1A of 1B?

  De Algemene Vergadering van de Pro League besliste half mei dat de 1A-competitie definitief wordt gestaakt en dat het klassement na 29 speeldagen als volledig wordt beschouwd. Daardoor degradeerde rode lantaarn Waasland-Beveren naar 1B.


  De club vecht die degradatie - "een enorm onrecht", aldus Huyck - aan voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). De Pro League zal zich ook moeten verantwoorden voor de Belgische Mededingingsautoriteit. Een aandeelhouder van Waasland-Beveren diende immers een klacht in wegens "machtsmisbruik".

   

  Hayen: "Het kan de beide kanten uit. Zolang er geen uitspraak is, focussen we ons op het sportieve. En dat is een kern klaarstomen die zowel in 1B als in 1A kan spelen. Daar zal werk genoeg in kruipen." Over de middelen die hij van Waasland-Beveren zal krijgen, wordt de komende uren en dagen gepraat.

   

  Qua transfers maakt dat wel een verschil, beseft Huyck: "Maar een speler in 1B moet bijna dezelfde bagage hebben om het waar te maken als een van 1A. We mikken op spelers die op beide niveaus aan de slag kunnen. Voor de nieuwe coach mocht 1A of 1B trouwens geen breekpunt zijn."