Ga naar de inhoud

20 jaar geleden was er bijna fusieclub in Waasland: "Beveren ging er niet in mee"

 za 30 mei 2020 15:49

Als Waasland-Beveren juridisch zijn slag niet thuishaalt en degradeert uit 1A, blijft er geen enkele club uit het Waasland over in 1A. "Dat hadden we 20 jaar geleden kunnen vermijden", zegt Freddy Willockx, ereburgemeester van Sint-Niklaas.

"Droom was om Lokeren, Beveren en Sint-Niklaas samen te voegen"

Er kwam alleen maar slecht nieuws uit het Wase voetbal de voorbije weken.  Beveren staat met meer dan één been in 1B. Lokeren ging failliet, maar probeert een heropstart met Temse. En in de 2e amateurklasse degradeerde zowel Vigor Wuitens Hamme als SKN Sint-Niklaas.

 

Nooit was de toestand erger dan nu in het Waasland. Het was de kroniek van een aangekondigde dood.

 

20 jaar geleden al voorzag oud-minister en ereburgemeester van Sint-Niklaas Freddy Willockx dat het Waasland te klein was voor meer dan één topclub op het hoogste niveau.

 

Daarom koesterde hij de droom om Sporting Lokeren, SK Beveren en Sportkring Sint-Niklaas samen te voegen en op een nieuwe plaats te herbeginnen.

 

“Samen met de voorzitters van Beveren en Lokeren ben ik toen in een helikopter gestapt om een locatie aan te duiden waar het nieuwe stadion zou komen. Sint-Niklaas-West (de wijk Heimolen, nabij de E17) bleek het ideale compromis”, zegt Willockx.

 

"Roger Lambrecht, toenmalig voorzitter bij Sporting Lokeren, was de grootste medestander bij mijn plannen."

Samen met de voorzitters van Beveren en Lokeren ben ik toen in een helikopter gestapt om een locatie aan te duiden waar het nieuwe stadion zou komen

Freddy Willockx (ereburgemeester Sint-Niklaas)

"Beveren wou zijn eigenheid behouden"

Maar in Beveren lag een fusie moeilijker. "En ik had daar begrip voor", zegt Willockx.

 

"Het gemeentebestuur van Beveren zei: "Wie zou de naam Beveren kennen in België als de voetbalploeg er niet was geweest?" Beveren wou zijn eigenheid behouden."

 

Toch leek Willockx iedereen te kunnen overtuigen van de noodzaak ervan. Daarvoor haalde hij de succesvolle samensmelting tussen Winterslag en Waterschei in Genk aan als voorbeeld.

 

Toen alle partijen hadden afgesproken in het Freethielstadion om de fusie definitief te ondertekenen, was zelfs al een grote shirtsponsor gevonden.

 

Toch werd alles op het nippertje afgeblazen. De harde supporterskern van Beveren was aan de weet gekomen dat hun team zou opgaan in een groter geheel en zij pikten dat niet. 

 

Woedend zakten ze af naar het stadion. De gemoederen waren danig verhit volgens burgemeester Marc Van de Vijver van Beveren: “Onder groot protest moesten een aantal mensen langs de achterdeur het Freethielstadion verlaten. Ze werden zelfs bijna gelyncht."

 

Sporting Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht kon maar nipt ontsnappen en in Beveren vreesde men nog meer rellen mocht de fusie doorgaan.

 

Zo eindigde na veel voorbereidend werk heel plots het idee van een grote Wase club.

Willockx: "Nu is het te laat"

Nu, 20 jaar later, lijkt het een gemiste kans. “Misschien hadden we allemaal samen een beetje meer moeten doorzetten, maar ik verwijt niemand iets”, zegt Marc Van de Vijver. 

 

“Rationeel gezien was een fusie veel meer aangewezen, dan de versnippering die is gebleven. Het had kunnen worden vermeden, maar het is nu te laat”, vreest Willockx.