"2 maanden lang waren we gitaristen die enkel luchtgitaar konden spelen"

  In de Damse Vaart kunnen de zwemmers eindelijk weer in het water springen.

  De zwembaden zijn nog altijd gesloten, maar vanaf deze week kunnen de talenten van de Brugse Zwemkring uitwijken naar de Damse Vaart. "Het is wel wat improviseren."

  Het is voor de jongens en meisjes van de Brugse Zwemkring allemaal nog wat onwennig na 2 maanden letterlijk op het droge. Niet alleen moet er weer naar het watergevoel gezocht worden, het is ook wennen aan de nieuwe omstandigheden: de zwemmers en zwemsters moeten zich in de graskant naast de Damse Vaart uitkleden en in een wetsuit hijsen, strepen op een boom geven de afmetingen van het "zwembad" aan, enkele waterhoenen kijken onbegrijpend toe...

   

  "Het water is hier 18 graden", zegt Indra Vandenbussche. "Dat valt wel mee, zou je denken, maar als de wind erop zit, is het toch koud. Het is een mooie locatie, dat wel, maar voor de rest heb ik toch liever het zwembad."

   

  "Het is improviseren", geeft ook trainer Stefaan Obreno toe. "In het zwembad kun je op de techniek letten, kun je keerpunten trainen, kun je tijden bijhouden,... Hier is dat allemaal niet mogelijk."

   

  "Maar we zijn heel blij dat we weer aan het watergevoel kunnen werken. 2 maanden zonder water zijn een drama. Het is als een gitarist die 2 maanden lang enkel luchtgitaar heeft kunnen spelen."

  "Techniek en watergevoel verloren"

  De zwemmers en zwemsters voelen dat gebrek aan zwemtrainingen aan den lijve. "Ik ben vooral techniek en watergevoel verloren, waardoor je dat puur op kracht wil forceren. Ik voel het echt aan mijn schouders", zegt Vandenbussche.

   

  "Het is heel moeilijk om de zwemmers gemotiveerd te houden", zegt Obreno. "Hier valt het nog goed mee, want ze willen zelfs op een feestdag trainen. Maar de kans is groot dat veel zwemmers zullen afhaken en aan iets anders begonnen zullen zijn zodra we weer wedstrijden kunnen zwemmen."

   

  De roep om weer gewoon in het zwembad te kunnen trainen is dan ook groot. Obreno: "Ik zit niet in de Veiligheidsraad, maar dat moet perfect mogelijk zijn. Met 2 mensen in een baan, zonder douches te gebruiken en waarbij je je thuis omkleedt. Maar ik snap dat het niet evident is om het zwembad dagelijks maar 2 uur te openen voor 20 zwemmers."

  De kans is groot dat veel zwemmers zullen afhaken en aan iets anders begonnen zullen zijn zodra we weer wedstrijden kunnen zwemmen.

  Stefaan Obreno