• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Lapmiddelen bewijzen dat je er eigenlijk nog niet aan moet beginnen"

  Hoewel de coronacrisis nog niet voorbij lijkt, probeert de voetbalwereld langzaam overeind te krabbelen. Hoe realistisch is het om nu weer te gaan voetballen? Het Extra Time-panel liet er vrijdagavond ook zijn licht over schijnen.

  In de Bundesliga wordt vandaag weer gevoetbald, terwijl in België al naar volgend seizoen gekeken wordt. "Dat is niet onze beslissing, maar die van de Veiligheidsraad. De situatie is in elk land verschillend, dus is het logisch dat zoiets voor elk land apart beslist wordt", vindt Pro League-voorzitter Peter Croonen.

   

  "Het feit dat we vroeg stoppen, creëert ook de kans om wat vroeger te starten. We zullen wel zien of het op 7 augustus al kan. In elk geval geeft die datum ons wat ruimte om nog te schuiven."

   

  Peter Vandenbempt: "Op dit moment kan niemand de vraag beantwoorden of er op 7 augustus weer gevoetbald kan worden, al vind ik het wel snel. In principe kun je geen oefenwedstrijden spelen tot 31 juli. Dan is het kort dag. Maar oké, het is wel goed om zo snel mogelijk weer te willen beginnen."

  Ik vraag me af welke spelers in december nog overeind zullen staan, want de Nations League en de WK-kwalificaties komen er ook nog tussendoor.

  Peter Vandenbempt

  "Want vergeet ook niet dat de UEFA in augustus nog altijd het huidige Europese seizoen aan een hels tempo wil afwerken. Ik vraag me af welke spelers in december nog overeind zullen staan, want de Nations League en de WK-kwalificaties komen er ook nog tussendoor."


  De UEFA laat wel tijdelijk 5 wissels toe. "En dat is toch ook weer in het voordeel van de rijke clubs", vindt Filip Joos. "Juventus kan 5x wisselen zonder kwaliteitsverlies, maar een club als Atalanta heeft een vaste elf. Al die rare constructies en maatregelen zijn lapmiddelen die eigenlijk bewijzen dat je er nog niet aan moet beginnen."