• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alexander Kristoff: "Moet je als renner één land kiezen om in te koersen?"

  Alexander Kristoff.

  Op 1 augustus zou het nieuwe wielerseizoen met de Strade Bianche moeten losbarsten. Dat is toch het plan, maar Alexander Kristoff (UAE) twijfelt of dat scenario wel realistisch is. Voor de Noor komt het coronavirus overigens niet helemaal ongelegen: in plaats van de Giro te rijden, kan hij nu aanwezig zijn bij de geboorte van zijn tweeling. 

  Alexander Kristoff verliest zijn glimlach niet als we hem in Noorwegen bereiken. "De situatie gaat hier de goeie kant uit", vertelt de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

   

  "We hebben hier geen echte lockdown. Zo zijn de scholen gewoon open. Er zijn wel richtlijnen, zoals het houden van afstand, maar er zijn niet te veel nieuwe gevallen en de situatie betert."

   

  "Ik heb ook vrij normaal kunnen trainen de voorbije weken. Ik zat niet opgesloten binnen en kon dus in de buitenlucht fietsen. Mijn vorm is vrij goed. Maar er is nog genoeg tijd om klaar te geraken voor de eerste koersen. En we moeten nog altijd afwachten of we in augustus wel kunnen koersen."

   

  Op 1 augustus is de Strade Bianche de eerste afspraak in de WorldTour. "Of dat realistisch is? Dat weet ik echt niet. In Noorwegen gaat het wel, maar ik weet niet hoe de situatie in andere landen is."

   

  "Komt er een periode van quarantaine als je naar een ander land reist? Dan moet je als renner misschien voor één land kiezen, want als je van het ene land naar het andere land trekt om te koersen, dan moet je misschien altijd in quarantaine."

  "Geen Giro en dus kan ik bij de geboorte van mijn tweeling zijn"

  En wat met toeschouwers? Moeten we koersen achter gesloten deuren? "Als je mensen samenbrengt, wordt het gevaarlijker. Maar dat geldt ook voor het peloton: als één renner besmet is, dan zal de rest het virus ook wel snel oplopen."

   

  "Een renner niest en spuwt en je rijdt dicht bij elkaar. Het is moeilijk. Je kunt iedereen wel testen en nagaan of iedereen gezond is, maar je bent nooit 100 procent zeker."

   

  Heerst er bij de bonkige Noor dan wat angst? "Toch een klein beetje. Het virus is niet zo gevaarlijk voor jonge mensen, maar ik word al een dagje ouder, hé", grapt de 32-jarige hardrijder en sprinter, die ook al Milaan-Sanremo gewonnen heeft.

   

  "Ik ben gezond, maar mijn vrouw is zwanger van een tweeling. Ik wil mijn familie niet in gevaar brengen en ik wil voor hen zorgen."

   

  "Al moet ik ook toegeven: op persoonlijk vlak komt dit coronavirus me nog niet zo slecht uit."

   

  "Normaal zou ik nu deelnemen aan de Giro, maar mijn vrouw lag vorige week in het ziekenhuis omdat de bevalling er zat aan te komen. Die is even afgeremd, maar ik heb nu het geluk om thuis te kunnen zijn voor de geboorte."

  Als je mensen samenbrengt, wordt het gevaarlijker. Maar dat geldt ook voor het peloton: als één renner besmet is, dan zal de rest het virus ook wel snel oplopen.

  Alexander Kristoff