Ondanks positieve coronatest mogen MMA-gevechten in VS "op vraag van Trump"

  Justin Gaethje (rechts) vecht om de titel bij de lichtgewichten.

  Hoewel het coronavirus de Amerikaanse sportwereld heeft stilgelegd, is UFC-voorzitter Dana White er toch in geslaagd om een groot evenement op poten te zetten. Zelfs de positieve coronatest van een van de MMA-vechters kan geen roet in het eten gooien.

  Niet de NBA of de MLS, maar wel de UFC, de belangrijkste competitie voor mixed martial arts (MMA), start als eerste weer op in de Verenigde Staten. Vannacht worden in Jacksonville in Florida de eerst stoten weer uitgedeeld. Maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad. 

   

  UFC-voorzitter Dana White had drie weken geleden al geprobeerd om de wet in Californië te omzeilen door een evenement te organiseren op een indianenreservaat, maar botste op het veto van rechtenhouder ESPN.

   

  In Florida gaf gouverneur Ron DeSantis wel toestemming voor een evenement, "een essentiële dienst" voor zijn staat. Zo kan er zeven weken na de verplichte competitiestop weer worden gevochten, evenwel zonder toeschouwers.

   

  Dat de Braziliaanse MMA-vechter Ronaldo Jacare Souza positief heeft getest op het coronavirus, net als twee personen uit zijn entourage, kan de pret niet bederven. Zijn gevecht tegen Uriah Hall werd geannuleerd, maar de elf andere gevechten gaan gewoon door.

  "Donald Trump heeft het gevraagd"

  Voor Dana White is er geen vuiltje aan de lucht. Hij kondigde zelfs nog twee evenementen aan op 13 en 16 mei en noemt het een terugkeer naar de normaliteit. "Donald Trump heeft gevraagd om de sport te laten terugkeren", vertelt hij in de Los Angeles Times. "Hij heeft gezegd: "Toon aan iedereen hoe het veilig kan, verstrooi de mensen die thuis zitten opgesloten"."

   

  "Ik heb nu de eerste stap gezet. Ik hoop dat de andere sporten en competities zullen inzien dat het mogelijk is. Er is goed nagedacht over het evenement. Ik heb zelf een familie en wil ze niet in gevaar brengen."

   

  In de VS zijn zeker 78.639 mensen overleden aan het longvirus. Daarmee is het het zwaarst getroffen land ter wereld. Het aantal besmettingen in het land ligt hoger dan 1,3 miljoen.

  Ik heb zelf een familie en wil ze niet in gevaar brengen.

  UFC-voorzitter Dana White

  Tony Ferguson en Justin Gaethje vechten om de interimtitel bij de lichtgewichten: