Thomas De Gendt: "Ik voel nog altijd de pijn van de laatste kilometers op de Stelvio"

  In de Giro van 2012 leverde Thomas De Gendt een van zijn kunststukjes.

  De Sporza Retro-uitzending van zondag zit in een roze jasje. Naar aanleiding van de uitgestelde Ronde van Italië - die pas in oktober gereden zal worden - wilde u dolgraag nog eens genieten van de monsterlijke aanval van Thomas De Gendt in 2012. "Ik zal zondag zelf zeker proberen te kijken. En er staan voldoende biertjes klaar", zegt de eeuwige aanvaller. 

  Morgen om 15u mag Thomas De Gendt op Eén en met livestream op onze website/app zijn trukendoos uit 2012 nog eens opentrekken. In het shirt van Vacansoleil voerde De Gendt een kabinetstukje op de legendarische Stelvio op.

   

  "Of ik er zelf nog vaak aan terugdenk? Een foto van die rit hangt in mijn mancave", vertelt De Gendt. "Als ik daar zit, dan zie ik die foto en dan denk je er automatisch aan terug."

   

  "Ik bekijk de rit overigens ook geregeld als ik dan toch eens op mijn rollen train. Het komt dus nog verrassend veel voor dat die dag in mijn gedachten ronddwaalt."

   

  "Die zege is nog altijd iets bijzonders, vooral door de locatie. Een normale rit met een normale aankomst, dat spreekt niet zo tot de verbeelding, daar wordt niet zo vaak aan gedacht. Dit was de Stelvio, wat het zo speciaal maakt."

   

  "Op die klim wordt niet zo vaak een aankomst georganiseerd en een Belg wint er niet te vaak. Ik heb het wel gedaan. Het was bovendien een vaste trainingsplaats van mij, waar ik toen dikwijls op hoogtestage ging."

  "Ik krijg soms nog berichten uit Italië"

  Thomas De Gendt herbeleeft dus nog geregeld de zegeroes, maar vooral ook de pijn.

   

  "Ik had die dag een heel goed gevoel tot de laatste 3 kilometer. Op dat punt ga je boven de 2.500 meter en dan krijgt je lichaam het moeilijk om genoeg zuurstof naar je spieren te pompen."

   

  "Ik kan me die pijn van de laatste 3 kilometer nog voor de geest halen. Die pijn voel ik nog vaak."

   

  Op de Stelvio leerde de internationale wielerwereld De Gendt echt kennen. "Ik word er nog dikwijls op aangesproken. Die ritzege en de 3e plaats in die Giro hebben me op de kaart gezet."

   

  "Ik krijg soms nog berichten uit Italië wanneer ik nog eens naar de Giro kom. Ik koers er niet vaak, maar ze zien me daar graag koersen. En dan komt de Stelvio dus meestal ter sprake."

  "Een biertje 's avonds in plaats van een dessertje"

  Na zijn training morgen probeert Thomas De Gendt zich te nestelen in de zetel voor de tv-uitzending.

   

  "Ook al ken ik de uitslag, ik zal toch nog eens kijken. Als ik de rit terugzie online, dan is het met Engelse of Italiaanse commentaar. Het Nederlandse commentaar van Renaat Schotte wil ik nog wel eens horen."

   

  En hoort daar op een coronazondag dan een biertje bij? De Gendt is een liefhebber van een trappistenbier. "Ik heb verschillende biertjes klaarstaan, meer dan genoeg."

   

  "Ik drink momenteel vooral graag een Sint-Bernardus. Ik vind dat bier lekkerder dan een Westvleteren. Waarschijnlijk zullen velen mij nu willen afschieten, maar het is mijn persoonlijke voorkeur."

   

  "Zo één biertje 's avonds, dat komt nu wel iets meer voor dan normaal in het seizoen. Ik drink dan een glas in plaats van een dessertje te eten."

  Het bewijs: