Uw voetbalabonnement 2020-2021 als steunkaart? (zoals bij Club en KVM)

  Bij Club en KV Mechelen kan u uw abonnement al verlengen.

  De Veiligheidsraad heeft woensdag de deur voor het huidige voetbalseizoen zo goed als dichtgeslagen. Over volgend seizoen weten we nog niets meer. Dus blijft u als trouwe supporter in het ongewisse over uw voetbalabonnement. Of moeten we steunabonnement zeggen?

  Club Brugge en KV Mechelen zetten de trend

  De Veiligheidsraad besliste woensdag dat er tot en met 31 juli op geen enkel niveau gevoetbald mag worden. Dat houdt de deur open voor een seizoensstart in augustus. Dat het seizoen meteen zou beginnen met publiek is erg onwaarschijnlijk. Toch hebben Club Brugge en KV Mechelen niet gewacht om hun abonnementenverkoop te starten.

   

  Daarmee hebben ze een trend gezet. Een trend waarbij een seizoensabonnement iets wegheeft van een steunkaart. Bij KV Mechelen zijn ze daar zeer open over. Zij verkopen abonnementen volgens het principe "no matter what". Fans betalen minder dan normaal, maar krijgen ook geen geld terug als matchen achter gesloten deuren worden gespeeld.

   

  "Wij denken niet dat er in juni of juli duidelijkheid zal zijn over het volgende seizoen. De Veiligheidsraad speelt zijn rol en je moet nog rekening houden met discussies bij de Pro League, het BAS en mogelijke procedures daarna. Ook daarom kiezen wij voor solidariteit tussen onze fans, die een goede prijs krijgen, en de club, die zeker is van inkomsten", zegt algemeen directeur Frank Lagast.

   

  Bij Club Brugge communiceren ze soortgelijk. "Will you walk with us", vraagt Club aan zijn fans. Het verkoopt abonnementen aan de normale prijs, maar betaalt 5 procent terug als een match achter gesloten deuren wordt gespeeld. Die 5 procent is de waarde van een thuismatch in een competitie met 16 clubs en Play-off I (20 thuismatchen in totaal voor Club.).

   

  Een kanttekening: Club Brugge wil wel af van het huidige competitieformat. In een competitie met 18 clubs en geen play-offs is de werkelijke waarde van een thuismatch bijna 6 procent (maar 17 i.p.v. 20 thuismatchen). Club zou dus een (beperkt) financieel voordeel doen met zijn huidige abonnementenformule in een competitie met 18. 

  Trouwe achterban

  Wat zeker meespeelt in de abonnementenstrategie van KV Mechelen en Club Brugge is dat beide clubs zeker zijn van hun stuk. Ze weten dat hun fans een abonnement zullen kopen, zelfs al is het een soort steunkaart.

   

  Uit cijfers die Sport/Voetbalmagazine publiceerde in april blijkt dat Club Brugge sinds het seizoen 2012-2013 de meeste fans lokt naar zijn stadion. KV Mechelen bezet in het huidige seizoen plaats 6 in de ranking van supportersaantallen. Voor Antwerp (dat zijn stadion verbouwt) en net achter de G5-ploegen.

   

  Dat Club en KVM zeker mogen zijn, blijkt ook uit de verkoop. Op 30 april hadden al 6.000 Club-fans hun abonnement verlengd en gisteren maakte KVM bekend dat het in 5 dagen tijd al een recordaantal van 1.819 abonnementen had verkocht.

  Wat met abonnementen bij de andere clubs?

  Wat als u fan bent van een andere club in 1A? Een rondvraag bij 6 grote Belgische clubs leert dat men zich niet laat opjagen door de strategie van Club Brugge en KV Mechelen. Elke club heeft scenario's klaarliggen voor zijn abonnementenverkoop, maar wil meer duidelijkheid over volgend seizoen voor ze die bekend maken.

   

  In de wandelgangen van de Wetstraat is te horen dat de politiek voorlopig denkt aan een herstart in augustus zonder publiek. In de maanden daarna zou publiek langzaam worden toegelaten. De clubs kennen die piste ook. Een mogelijk scenario zou dus kunnen zijn dat ze u binnenkort een abonnement aanbieden dat pas begint in september of oktober.

   

  In vergelijking met Club Brugge en KVM, die nu al geld op de bank krijgen voor abonnementen, missen de andere clubs wel inkomsten in dat geval.

  Wat met uw huidige abonnement?

  Door de beslissing van de Veiligheidsraad lijkt het huidige seizoen voorbij. Dat betekent dat 1 reguliere wedstrijd en de play-offs niet worden gespeeld. Ook daarover denken clubs na. 

   

  Uit onze rondvraag blijkt dat u bij de meeste clubs een compensatie zal kunnen verwachten voor de thuismatchen die niet gespeeld worden. De kans is groot dat veel clubs u als abonnementshouder zullen voorstellen om geen geld terug te vragen, maar u voordelen/kortingen zullen aanbieden als u uw abonnement verlengt. 

   

  Dat ligt ook in lijn met een bevraging die “Belgian Supporters”, een koepelorganisatie voor Belgische fans, deed in april bij 1.495 supporters. 65 procent wil liefst een vermindering op het abonnement voor volgend seizoen als dit seizoen wordt stopgezet.