Bundesliga publiceert kalender: start op 16 mei met onder meer Dortmund-Schalke

  De heenmatch eindigde in de herfst op 0-0.

  De Eerste en Tweede Bundesliga zullen op 16 mei opnieuw van start gaan. Dat heeft de Duitse Profliga (DFL) vanmiddag bekendgemaakt. De 36 profclubs zaten de hele ochtend samen over de rentree. De Bundesliga is de eerste topcompetitie die weer opstart na de lockdownmaatregelen door de coronacrisis. Er zijn nog 9 speeldagen, natuurlijk zonder publiek.

  De DFL wou eigenlijk op vrijdag 15 mei opnieuw in actie komen, maar omdat bondskanselier Angela Merkel gisteren zei dat het voetbal kon hervatten in de 2e helft van mei kon het niet 15 mei zijn, omdat dat nog behoort tot de 1e helft. Vandaar een dag later. Een van de wedstrijden op die zaterdag zal de derbykraker Dortmund-Schalke zijn.

  Woensdag zette de Duitse regering, na een videoconferentie tussen bondskanselier Angela Merkel en vertegenwoordigers van de deelstaten, het licht op groen om de competitie te hervatten, weliswaar achter gesloten deuren.

   

  Sinds half maart werd in Duitsland wegens de uitbraak van het coronavirus niet meer gespeeld. De competitie hervat met speeldag 26. Als alles volgens planning verloopt, eindigt het seizoen in het weekend van 27 en 28 juni. De bekerfinale wordt mogelijk nog begin juli afgewerkt.

  Nog 9 speeldagen in alle veiligheid en met voortdurend testen

  Er moeten in de Bundesliga nog 9 volledige speeldagen afgewerkt worden. De DFL en de Duitse voetbalbond DFB hebben de clubs alvast een uitgebreide handleiding bezorgd over de manier waarop de wedstrijden veilig georganiseerd kunnen worden. Er zal ook uitgebreid getest blijven worden.


  Bij een eerste reeks tests testten de voorbije dagen 10 personen positief op het coronavirus, op een totaal van 1.724 afgenomen tests. Clubs zullen ook strikte maatregelen in acht moeten nemen voor de start van de competitie. Zo zullen ze in quarantaine moeten gaan, al hoeft die niet al te uitgebreid zijn.


  De Bundesliga is de eerste topcompetitie die weer van start gaat. In Frankrijk en Nederland werd het seizoen beëindigd. Italië, Spanje en Engeland hebben nog geen besluit genomen. In ons land besliste de Nationale Veiligheidsraad woensdag dat er tot 31 juli niet gevoetbald mag worden.

  Zaterdag 16 mei - 15.30u:
  Borussia Dortmund - Schalke 04

  RB Leipzig - SC Freiburg
  TSG Hoffenheim - Hertha Berlijn
  Fortuna Düsseldorf - SC Paderborn
  FC Augsburg - VfL Wolfsburg

  Zaterdag 16 mei - 18.30u:
  Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach

  Zondag 17 mei - 15.30u:
   FC Keulen - Mainz

  Zondag 17 mei - 18u:
  Union Berlijn - Bayern München

  Maandag 18 mei - 20.30u:
  Werder Bremen - Bayer Leverkusen

  Nog onduidelijkheid over Pokal

  Over de heropstart van de DFB-Pokal is het nog wachten op een finale beslissing, klinkt het bij de Duitse voetbalbond DFB. De eerste en tweede Bundesliga staan onder hoede van de DFL, terwijl de DFB het bekertoernooi organiseert.

   

  De Duitse bond betreurt dat er nog geen knoop is doorgehakt over de Pokal. Ook voor het derde niveau, onder beide Bundesliga's, en de eerste klasse bij de vrouwen, die de DFB ook superviseert, bleef een beslissing uit.

  "Het is voor mij volstrekt onbegrijpelijk dat de Pokal niet in de beslissing van de regering opgenomen is", vertelde DFB-vicevoorzitter Rainer Koch op de Beierse televisie.

  Het bekertoernooi werd in maart stilgelegd voor aanvang van de halve finales. Bayern München, Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen zijn nog aan zet, net als vierdeklasser Saarbrücken. Dat er nog een amateurclub in competitie is, zorgt voor bijkomende problemen.

   

  "Saarbrücken valt, als vierdeklasser, niet onder het besluit van de regering", verduidelijkt Joachim Herrmann, minister van Binnelandse Zaken in Beieren. "Dat geldt alleen voor teams uit de twee Bundesliga's. Maar ik ben er zeker van dat er voor de Pokal een oplossing uit de bus komt."