Spaanse bond gaat akkoord: Baskische bekerfinale enkel mét publiek

  Real Sociedad en Athletic Bilbao willen de Spaanse bekerfinale enkel spelen met fans in het stadion. De Spaanse voetbalbond gaat akkoord en zal pas een datum vastleggen wanneer het weer mogelijk is om publiek toe te laten.

  Real Sociedad en Athletic Bilbao vragen dat de finale van de Copa del Rey van het seizoen 2019-2020 sowieso gespeeld wordt, zijn officieel karakter behoudt en dat de winnaar zich dus ook bekerhouder mag noemen.

   

  "Het is de wens van beide clubs om de finale te spelen in de aanwezigheid van onze fans", klinkt het in een gezamenlijke verklaring. De Spaanse federatie is het daar volledig mee eens en wil daarvoor de nodige aanpassingen aan de kalender doen. Dat kan vrijdag op de Algemene Vergadering gebeuren.

   

  "We delen de wens van de clubs om de finale te spelen met al hun supporters, op een moment dat de situatie dat weer toelaat. We zullen er alles aan doen om de finale op een gepast tijdstip in 2020 of 2021 door te laten gaan, zolang dat maar voor de finale van volgend seizoen gebeurt."

   

  De eerste volledig Baskische finale van de Copa del Rey zou op 18 april in het Estadio La Cartuja in Sevilla plaatsvinden, maar werd in maart wegens de coronapandemie uitgesteld. "Dat gebeurde in onderling akkoord met de finalisten, net zodat we er voor een vol stadion een feest van zouden kunnen maken", verklaarde bondsvoorzitter Luis Rubiales.

  De UEFA vraagt dat de bekerfinale voor 3 augustus plaatsvindt. Gebeurt dat niet, dan gaat het ticket voor de Europa League naar de zevende in La Liga (Valencia).

   

  Maar Sociedad, de club van Rode Duivel Adnan Januzaj, is als vierde in de competitie sowieso al zeker van een Europees ticket en Athletic verkiest een bekerfinale voor een vol stadion boven Europees voetbal.