Akkoord in Formule 1: in 2021 is er budgetplafond van 145 miljoen dollar

  Renstallen in de F1 mogen volgend jaar maximaal 145 miljoen dollar uitgeven. De bedoeling is dat het budgetplafond later nog wordt verlaagd. Dat zegt Ross Brawn, de directeur van de koningsklasse van de autosport.

  De afgelopen jaren verdelen vooral Mercedes, Ferrari en Red Bull de buit in de Formule 1. Die teams geven jaarlijks naar schatting ruim 400 miljoen euro uit en het bugetplafond moet een eerlijkere competitie opleveren.

   

  "De initiële opzet was om de sportieve strijd spannender te maken", legt Brawn uit. "Maar in de huidige situatie is de economische stabiliteit van de Formule 1 onze prioriteit. En dat belangt zowel de grote als de kleine teams aan."

   

  Het budgetplafond was voer voor hevige discussies tussen de teams. Het zou aanvankelijk op 175 miljoen dollar worden vastgesteld, maar veel kleine ploegen eisten een maximaal budget van 100 miljoen dollar. Vooral Ferrari verzette zich tegen een verlaging onder de 145 miljoen dollar.

   

  In het budgetplafond zijn de salarissen van de rijders niet opgenomen. Wereldkampioen Lewis Hamilton zou bij Mercedes van een jaarsalaris van zo'n 35 miljoen dollar genieten.