KNVB zoekt steun bij Nederlandse overheid: "Schade bedraagt 300 à 400 miljoen euro"

  Ook in de sportwereld vreest zowat elke tak of instantie een financiële kater over te houden aan de coronacrisis. In Nederland, waar de competitie definitief is stopgezet, klopt de voetbalbond daarom aan bij de overheid. "Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector", klinkt het in een brief.

  De Nederlandse openbare omroep NOS kreeg een brief in handen die de Nederlandse voetbalbond KNVB heeft verstuurd naar burgemeesters, ministers en kamerleden.

   

  Volgens de voetbalbond bedraagt het inkomstenverlies door het afbreken van het seizoen vanwege de coronacrisis zo'n 300 miljoen euro en kan de schade zelfs oplopen tot 400 miljoen euro.   

   

  "Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbare oplossingen voor het betaalde voetbal", schrijft directeur betaald voetbal Eric Gudde in de brief aan de overheidsinstanties. 

   

  De KNVB lanceerde eerder zelf al een steunpakket en verwacht ook een inspanning van de profclubs.

   

  "Maar veel van de kosten betreffen doorlopende contracten, afschrijvingskosten, huur- en onderhoudskosten: die zijn binnen het betaald voetbal niet eenvoudig te beperken. Om dat allemaal op te vangen, is dan ook hulp en samenwerking met de overheid nodig om het voortbestaan van de sector te kunnen waarborgen."

  Om alles op te vangen, is hulp en samenwerking met de overheid nodig om het voortbestaan van de sector te kunnen waarborgen.

  KNVB

  "Nederlands voetbal mag niet geïsoleerd worden in Europa"

  De KNVB vermoedt dat de schade door het coronavirus dus kan oplopen tot liefst 400 miljoen euro.

   

  "Door het afbreken van seizoen 2019/2020 gaat volgens de KNVB al 96 miljoen euro verloren, maar alle beperkingen rond de start van de nieuwe jaargang zouden volgens de bond liefst 204 miljoen schade opleveren. Maar dat is nog lang niet alles", schetst de NOS, dat de brief kon inkijken.

   

  Ook de potentiële transferwinsten, een bedrag dat kan oplopen tot 100 miljoen euro, staan onder druk.

   

  Dat in andere landen wél nog overwogen wordt om voort te voetballen, kan ook een nadeel zijn, meent de KNVB.

   

  "We moeten erover waken dat we het Nederlandse betaald voetbal niet gaan isoleren binnen Europa. Dat zou de sportieve positie van Nederlandse clubs voor een langere periode ernstig schaden", staat nog in de brief.