RETRO 1992: Dirk De Wolf wint Luik-Bastenaken-Luik "met kinderversnellingen"

  Dirk De Wolf boekte in Luik de grootste overwinning uit zijn carrière.

  Na een resem ereplaatsen volgde in 1992 eindelijk de zege van de ontlading voor Dirk De Wolf in Luik-Bastenaken-Luik. "Maar als ik vandaag nog zou koersen, dan zou ik me eerder toeleggen op de Vlaamse klassiekers", geeft hij aan.

  2e in Parijs-Roubaix (1989), 3e in de Brabantse Pijl (1989), 2e op het WK (1990), 3e in de Amstel Gold Race (1991). De grote afspraken in de carrière van Dirk De Wolf leken lang uit te draaien op een net-niet-verhaal. Tot het in 1992 barslecht weer was aan de start van Luik-Bastenaken-Luik.

   

  "Een hele dag sneeuw en regen in Luik. Dat hondenweer lag me volledig", zegt hij. "Soms moet je eens wat geluk hebben. Als het 15 of 20 graden was geweest, had ik het veel moeilijker gehad om te winnen. Als ik nu naar mijn versnellingen kijk, reden we toen ook nog met kinderversnellingen."

   

  "Eendagskoersen hebben me altijd goed gelegen. Ik kon op zo'n parcours goed uit de voeten. Ik had eerder gedacht dat ik Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen zou winnen, maar dat is niet gelukt."

   

  "Als ik nu nog zou koersen, zou ik niet meteen Luik-Bastenaken-Luik rijden. Dan zou ik me toeleggen op de Vlaamse klassiekers. Maar toen reden we gewoon alles, van de Omloop tot de Ronde van Lombardije. Met tussendoor ook nog eens de Tour."

  RETRO 1992: Dirk De Wolf wint Luik-Bastenaken-Luik

  "Ik was geen sleper, ik wou de koers maken"

  Na zijn zegetocht in La Doyenne won de 31-jarige De Wolf in 1992 ook nog een etappe in de Driedaagse De Panne en mocht hij de Kristallen Fiets op zijn schouw zetten. "Ik was toen wel populair", zegt hij. "Mijn tweede plek op het WK bleef de mensen lang bij. Ik kon het ook goed uitleggen en kwam regelmatig op tv."

   

  "Mensen hielden ook van mijn manier van koersen. Ik was geen sleper, maar probeerde altijd de koers te maken, zoals de Flandriens. Kijk maar naar Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, twee renners die er altijd voor gaan."

   

  In 2011 mocht De Wolf nog eens vieren in Luik-Bastenaken-Luik, maar dan als ploegleider van Gilbert. "Dat zal ik nooit vergeten, een overwinning die perfect volgens ons draaiboek verliep. Iedereen dacht dat het daarna niet meer beter kon, maar hij heeft nog heel wat laten zien."

  De Wolf zoekt "zijn vraa"