Renaat Schotte: "Geweldige kans om alles eens te herschikken"

  Renaat Schotte.

  Sporza-wielerjournalist Renaat Schotte liet in een webinar voor zijn uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts zijn licht schijnen over de toekomst van het wielrennen. Waar moet de koers naartoe na de huidige coronacrisis? "Dit is een kans om te beginnen bouwen aan de koers 2.0."

  De coronacrisis heeft de koerskalender drastisch door elkaar gegooid. Sinds Parijs-Nice is het peloton niet meer uitgereden. Op 15 april kwam de UCI met een nieuw programma. De Ronde van Frankrijk kreeg als eerste een datum: van 29 augustus tot 20 september. Ook het WK, de Giro, de Vuelta en de monumenten moeten nog een plaats krijgen. "Op dit moment worden er op 13 september 9 koersen gereden. Kan dat? Volgens de UCI blijkbaar wel", vertelde Schotte. 

   

  "Er wordt al jaren gezeurd over een hervorming van wielerkalender. Deze crisis is geweldige kans om alles eens te herschikken. De UCI kan Gordiaanse knopen van decennia oud ontwarren. Deze crisis raakt de wielerwereld niet alleen economisch, maar ook de structurele pijnpunten komen bloot te liggen. Misschien is dit het moment om eens solidair te zijn."

   

  De Tour stond als eerste op de nieuwe kalender en het is geen geheim dat de reden daarvoor vooral economisch is. Veel sponsors halen daar hun publiciteit. "De Tour biedt de grootste zekerheid op het voortbestaan van de koers en de verschillende ploegen. Ook als die zonder publiek gereden moet worden. Het grote geld vangt organisator ASO door de internationale tv-rechten. ASO moet ervoor zorgen dat hun koers zo goed mogelijk gevolgd wordt."

   

  "Maar eigenlijk slaat de Tour een belabberd figuur. Er kijken dagelijks zo'n 25 miljoen mensen naar een rit, over de hele wereld. Naar een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix is dat maar 5 of 6 miljoen. Maar de Tour is de koning in het land der blinden want wielrennen is een heel kleine tv-sport. Wat schrapen ze zo binnen? Dat cijfer ligt ergens tussen de 30 en 150 miljoen euro. De Tour zet zich graag net achter de Olympische Spelen en de grote voetbaltoernooien, maar dat is schromelijk overdreven."

  De Tour is koning in het land der blinden. Er kijken wereldwijd 25 miljoen mensen naar een rit, dat maakt van koers maar een kleine tv-sport

  Renaat Schotte

  "Er is nog veel braakliggend terrein, vooral de tv-gelden hebben nog veel potentieel"

  Toch is het niet allemaal kommer en kwel volgens Renaat Schotte. "Dit biedt ook nieuwe kansen. Er is nog heel veel braakliggend terrein. Merchandising is bijvoorbeeld nog een heel klein verhaal. En wat met ticketing? Maar voor mij zijn die tv-rechten toch de rode draad. Daar zit nog veel groeipotentieel."

   

  "Stop alle rechten van WorldTour-koersen in een pakket en ga daarmee de boer op. Maak de korte rechtstreekse uitzendingen aantrekkelijk voor een jong publiek en zet integrale koersen achter een betaalmuur. Dat zijn dan ook weer extra inkomsten. Denk aan een tv-format waar iedereen beter van wordt."

   

  "De sleutel zal zijn dat er een hoofdaandeelhouder opstaat die het wielrennen van gisteren de sprong kan laten maken naar de toekomst. Iemand die er een echte globale sport van maakt. Wie maakt er een koers 2.0-verhaal? Dat kan een fusie zijn tussen de 3 grote spelers: ASO, Flanders Classics en RCS. Waarom zou ASO de koek delen? Wel, om die koek veel groter te maken en er dan zelf het grootste deel van op te eten. Is dit scenario realistisch? Volgens mij wel, maar dan moet ASO het licht zien."

   

  "Optie 2 is dat de UCI alle tv-rechten krijgt, maar hoe doe je dat. De UCI heeft zich nog nooit een vernieuwer en innovator getoond. En dan is er de 3e optie: een externe rijke investeerder of investeringsmaatschappij die rendement ruikt. Volgens mij heeft deze piste het meeste potentieel. Er lopen dergelijke investeerders rond. Ik ben er zelfs eentje tegen het lijf gelopen, de Chinese zakenman Wang Jianlin, van de Wanda-groep."

   

  "Wie het is maakt voor mij en andere koersliefhebbers niet uit. Maar ik hoop dat het iemand met visie is. Zoals David Stern van de NBA. De koers kan sterker uit deze coronacrisis komen want volgens mij is deze sport 100 procent essentieel."