"Het is uitgesloten om met de huidige mondmaskers te sporten"

  Voetballers uit Wuhan met mondmaskers. Wordt dat ook bij ons de toekomst?

  Verschillende sporten overwegen om de competitie te hervatten, maar dan zonder publiek. Maar is er dan geen gevaar dat de sporters elkaar besmetten? Moeten ze dan met een mondmasker sporten? Volgens inspanningsfysioloog Peter Hespel is dat onmogelijk.

  Tot een paar maanden geleden leek het ondenkbaar, maar nu wordt her en der het idee geopperd om opnieuw te voetballen of wielrennen, maar dan met mondmaskers.

   

  "Ik vrees dat dat niet realistisch is", zegt Peter Hespel, inspanningsfysioloog aan de KU Leuven. "Die kleine mondmaskers zijn gemaakt om mensen in rust te laten werken, niet om hen inspanningen in te laten leveren."

   

  "In rust adem je ongeveer 5 à 7 liter lucht in per minuut, bij een inspanning loopt dat op tot 50 à 100, zelfs 150 liter. Een immens deel daarvan zal uitgeademd worden via de zijkanten van het mondmasker en dus toch in de omgeving terechtkomen."

   

  "Die maskers zijn niet ontworpen om te gebruiken tijdens een inspanning. Het is zeer onwaarschijnlijk dat ze de volledige uitstroom van lucht kunnen filteren. Er zullen dus mogelijk virusbevattende druppels in de omgeving komen."

   

  "Je kunt ook nu al voorspellen dat die lichte mondmaskers bij een contactsport als voetbal om de haverklap zullen gaan hangen of ergens terechtkomen waar ze niet moeten zijn."

  De mondmaskers die professor Hespel gebruikt bij inspanningstesten: "Duur en oncomfortabel."

  "Het perfecte mondmasker om mee te sporten, moet nog uitgevonden worden"

  Tijdens inspanningstesten gebruikt professor Hespel maskers die wel helemaal afgesloten zijn. "Die zijn volledig vervaardigd uit siliconen, zodat ze perfect aansluiten op de neus en de mond. De lucht komt 100% in de uitlaatklep, niets verdwijnt in de omgeving."

   

  Op papier een interessante optie dus, maar toch volkomen uitgesloten volgens professor Hespel. "Ten eerste zijn ze verschrikkelijk duur, want ze worden op maat gemaakt. Bovendien zijn ze zo oncomfortabel dat het ondenkbaar is om ze tijdens een inspanning, zoals bijvoorbeeld voetbal, te gebruiken."

   

  "Je mag ook niet vergeten dat het dragen van een mondmasker heel veel energie vraagt. Een bepaald percentage van de energie die je levert, gebruik je voor je ademhaling. Door een barrière zoals een mondmasker op te werpen, moet je meer energie leveren. Dat is voor iedereen gelijk, maar de prestaties zullen er wel onder lijden."

   

  "Nee, het is duidelijk dat het perfecte mondmasker om mee te sporten nog uitgevonden moet worden."