Golf- en tennisclubs willen gauw weer "coronaproof" aan de slag

  Een bolletje voor de ene tennisser, een kruisje voor de andere.

  Afstand bewaren is de stelregel, maar waarom kan er dan niet gegolft of getennist worden? Dat zijn 2 buitensporten waarbij het logisch is dat de spelers op verre afstand staan van elkaar. De golf- en tennisfederaties hebben speciale coronaregels uitgedacht in de hoop snel weer te kunnen openen.

  De golfbanen liggen er - in het mooie lenteweer - uitnodigend bij, maar de 45.000 Vlaamse golfers mogen al 7 weken niet meer op de baan. Hetzelfde verhaal voor de 154.000 tennissers.

   

  Gijs Kooken, CEO Tennis Vlaanderen, licht de problematiek toe: "Normaal zouden er nu duizenden interclubwedstrijden moeten doorgaan, maar er hangen nu zelfs geen netten op de terreinen. De horeca van de clubs is gesloten en de lentepiek aan tennislessen gaat niet door. De clubs missen ook heel veel ledenaansluitingen."

  "Tennisballen met markering, golfcup omgedraaid"

  Zowel de golf- als de tennisfederatie heeft een plan om de activiteiten weer op te starten van zodra de overheid versoepelde coronamaatregelen zou toestaan.

   

  Luc Feremans, voorzitter Golf Vlaanderen: "Eigen leden spelen in eigen clubs. We hebben een offline registratiesysteem, we betalen cashless. We raken niets aan met de handen. De kleedkamers worden niet gebruikt, de clubhuizen blijven gesloten."

   

  Om elke kans op onderlinge besmetting tussen de spelers zoveel mogelijk te vermijden, zijn enkele ingenieuze truken toegepast. Kooken: "Tennis is van nature al redelijk contactloos. We hebben dat heel contactloos gemaakt."

   

  "Voor de ballen hebben we een simpele oplossing. We geven ze een markering. Speler A mag alleen de bal met het kruisje oprapen, speler B de bal met het bolletje."

   

  Ook bij golf zijn de regels lichtjes aangepast. Normaal is een hole afgewerkt als je balletje in de cup ligt en raak je daarbij de vlag aan. Feremans: "We hebben de cup omgedraaid. Je hoeft de vlag niet meer aan te raken. Je kunt de bal zo heel eenvoudig verwijderen." 

   

  De beide federaties hopen na 3 mei snel weer leden in aangepaste omstandigheden te ontvangen.

  Speler A mag alleen de bal met het kruisje oprapen, speler B de bal met het bolletje.

  CEO Tennis Vlaanderen Gijs Kooken

  Het verslag in het Journaal: