José De Cauwer stelt voor: "Minder renners per team in een koers"

  Extra Time Koers stak gisteren de koppen bij elkaar.

  Wielerploegen snakken naar wedstrijden in 2020, al is het maar om een financieel bloedbad te vermijden. José De Cauwer hoopt dat zoveel mogelijk ploegen kunnen overleven en lanceert daarom een voorstel, een suggestie die bij Philippe Gilbert al zeker op bijval kon rekenen.

  "Verminder het aantal renners per ploeg per wedstrijd", lanceerde José De Cauwer donderdag tijdens Extra Time Koers.

   

  "Op die manier kun je meer ploegen laten deelnemen, zelfs procontinentale ploegen. Dat zou misschien al een voordeel zijn."

   

  "Oké, je kunt zeggen dat die kleinere teams voor een dubbeltje op de eerste rang komen zitten, maar op die manier hou je de boel open. Je geeft dan meer ploegen en sponsors de kans om van dit seizoen nog iets te maken."

   

  Ploegen vaardigen nu 7 renners af per koers, 8 soldaten voor een grote ronde. "Trek daar telkens 1 renner af en dan kom je steeds met een paar ploegen meer aan de start."

   

  "En denk ook niet te veel: wij zijn Vlaanderen. Er zijn nog andere landen naast de belangrijke wielerlanden. Denk bijvoorbeeld ook aan de Amstel Gold Race en betrek er Nederland bij."

  Met minder renners per ploeg geef je meer ploegen en sponsors de kans om van dit seizoen nog iets te maken.

  José De Cauwer

  Gilbert: "Met mannetje minder wordt het tactisch"

  Elk team met een renner minder aan de start. Een goed voorstel, Philippe Gilbert?

   

  "Ik heb al gekoerst met 6 renners per ploeg, onder meer in de Ronde van Groot-Brittannië", antwoordde de kopman van Lotto-Soudal.

   

  "Dan wordt er tactisch gekoerst. Je moet eerst een mooie selectie maken en je moet samen kunnen koersen."

   

  "Met 7 of 8 renners per ploeg is het makkelijker. Als je in de fout gaat, dan laat je dat moment passeren en op een brede weg kun je de achtervolging nog organiseren met een paar ploegen."

   

  "Je komt dan altijd terug. Met 6 wordt het tactisch. Ik vind het een goed idee."

  Bekijk het fragment in Extra Time Koers: