Giro zet stekels op en krijgt steun van E.Merckx: "We moeten onze koers verdedigen"

  Wordt de Giro gereden in oktober?

  Voor organisatoren van koersen is het momenteel puzzelen en vechten voor een plaatsje op een alternatieve wielerkalender. Dat geldt ook voor de Ronde van Italië. De Giro is niet opgezet met het idee om zijn rittenkoers in te korten en hekelt het ellebogenwerk van Tour-organisator ASO.

  De coronacrisis gooit de wielerkalender helemaal overhoop. De Giro stond normaal van 9 tot 31 mei op de agenda, maar gaat wegens de pandemie niet door volgende maand.

   

  De Internationale Wielerunie (UCI) hertekende woensdag officieel de kalender. De Ronde van Frankrijk wordt verschoven naar naar 29 augustus tot 20 september en het WK naar de 8 dagen tussen 20 tot en met 27 september. Daarna zouden de Giro en Vuelta volgen, maar omdat de kalender eivol zal zitten, circuleren scenario's waarin de Ronde van Italië minder etappes zal tellen dan voorzien.

   

  Giro-directeur Mauro Vegni van RCS Sport wil daar niet van weten en deelt een prik uit aan Tour- en Vuelta-organisator ASO. "De voorbije twee maanden liepen er enkel maar gesprekken om de Giro aan te pakken", zegt hij in de Gazzetta dello Sport.

   

  "De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen."

   

  Ook vijfvoudig Giro-winnaar Eddy Merckx hoopt dat er niet aan de Italiaanse Ronde geraakt zal worden. "Ik ben ervan overtuigd dat een echte Giro drie weken moet duren met 21 etappes", zegt hij in de Gazzetta. "Zo zien grote rondes er in de wielertraditie uit. Ze proberen om nu alle koersen in drie maanden te proppen, maar dat zal niet lukken."

  Giro van 3 tot en met 25 oktober?

  Vegni had woensdagavond op de publieke omroep RAI laten verstaan dat hij hoopt dat de Giro tussen 3 en 25 oktober zal plaatsvinden. De start zal waarschijnlijk wel verhuizen van de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar Italië.

   

  "De Giro heeft 60 à 70 procent kans om in oktober door te gaan. Het zal wegens de coronacrisis een andere ronde worden dan voorzien. Door de verschillende gezondheidsmaatregelen in elk land zullen we de hele Giro zo goed als zeker enkel in Italië organiseren. We werken aan alternatieven in samenspraak met de UCI."

  ASO verklaarde zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.