Sepp Blatter: "Verhuis WK voetbal 2022 van Qatar naar de VS"

  Toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter met vertegenwoordigers van Qatar en Rusland in december 2010 bij de toekenning van de WK's.

  Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter is van mening dat het volgende WK voetbal beter niet plaatsvindt in Qatar. "Japan is wel een mogelijkheid, maar ik denk eerder aan de VS", zegt de 84-jarige Zwitser.

  Qatar als WK-gastland is omstreden wegens vermoedens van corruptie bij de toekenning. Oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter oppert er daarom voor om het WK 2022 niet in Qatar te laten plaatsvinden.

   

  In plaats van Qatar stelt Blatter voor om het WK voetbal te verhuizen naar de VS, die in 2026 al samen met Canada en Mexico de eindronde organiseren.

   

  "Het WK 2022 zou in, bijvoorbeeld, Duitsland kunnen plaatsvinden, maar dan gaat het toernooi na 2018 in Rusland tweemaal op rij in Europa door", vertelde Blatter aan Sport Bild. "Ook Japan is een mogelijkheid, maar ik denk eerder aan de VS. Zij organiseren het toernooi al in 2026 en hebben ervaring uit 1994. Zij kunnen het klaarspelen."   

   

  Dat Sepp Blatter (84) een pleidooi houdt om het WK over 2 jaar alsnog naar de VS te verplaatsen, is geen verrassing.

   

  De Zwitser verklaarde de voorbije maanden al veelvuldig dat er binnen de FIFA een akkoord was om het WK in de VS te laten plaatsvinden, maar dat de keuze "na een politieke interventie op het allerhoogste niveau" toch op Qatar viel.

   

  De Zwitser wees zo al meermaals met een beschuldigende vinger naar vooral de Franse regering. Volgens Blatter is het de regering rond toenmalig president Nicolas Sarkozy die het diplomatieke akkoord, dat aan Rusland het WK 2018 toekende en aan de VS het WK 2022, kelderde. Ook Michel Platini, gewezen voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, zou bij de operatie betrokken geweest zijn, maar de Fransman noemde de verklaringen van Blatter eerder al "niets dan leugens".