Oudste Brusselse club rouwt om "Notre Président", 55 jaar voorzitter

  Jacques Maricq was sinds 1964 voorzitter van Royal Leopold Football Club, stamnummer 5.

  De Brusselse voetbalgeschiedenis heeft een bladzijde omgeslagen. Jacques Maricq, al meer dan 55 jaar zittend voorzitter van Brussels oudste club Royal Léopold FC, is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Maricq sloot zich als speler in 1953 aan bij stamnummer 5.

  Léopold maakte het nieuws bekend op zijn website. "Notre président, die zich meer dan 55 jaar gewijd heeft aan Royal Léopold FC, overleed na een slepende ziekte. Een heel speciale persoon, die nooit zal vergeten worden."

   

  Jacques Maricq was sinds 1964 voorzitter van stamnummer 5 Léopold, de oudste voetbalclub van Brussel. Daarmee was de advocaat de langst zittende voorzitter in België.

   

  Zijn betrokkenheid tot "le Léo" gaat zelfs terug tot het jaar 1953, toen hij er zich als speler aansloot.

   

  Maricq worstelde zich met de vicelandskampioen van 1902 doorheen moeilijke decennia en had daarvoor fusies nodig met onder andere ex-eersteklassers Ukkel Sport en RCS Vorst. Desondanks hield hij Léopold boven water.

  In de jaren 70 zette hij Anderlecht een hak

  Maricq zorgde in de jaren 70 voor een van de meest spraakmakende transfers in de Belgische voetbalgeschiedenis door profvoetballer Julien Kialunda transfervrij weg te plukken bij het grote Anderlecht.


  Léopold was toen nochtans een simpele amateurclub, maar profiteerde van een dispuut tussen de Congolese verdediger en RSCA om hem vast te leggen.

   

  Maricq was al jaren op zoek naar een opvolger voor zijn functie als voorzitter, maar vond daar nooit de geschikte kandidaat voor. Léopold, een voetbalclub met installaties in Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel, gleed vorige week na 10 jaar nationaal voetbal weer af naar de provinciale reeksen. Met Olivier Suray (ex-Charleroi, -Anderlecht, -Standard) was een bekende naam er dit seizoen trainer.