World Athletics schort olympische kwalificatieperiode op tot 1 december

  Zagré, Berings en Thiam tijdens het BK indoor begin dit jaar.

  De Olympische Spelen zijn verplaatst van 2020 naar 2021, maar wat gebeurt er met de kwalificatiecriteria en kwalificatieperiodes voor atleten die zich nog moeten of willen plaatsen? De Wereldatletiekbond World Athletics legt de race naar Tokio stil tot 30 november.

  Nadat Tokio 2020 een nieuwe datum in 2021 had gekregen, was de puzzel uiteraard nog lang niet helemaal gelegd.

   

  Heel wat atleten vroegen zich af wat er met de startbewijzen zou gebeuren, zowel voor atleten die hun ticket al bemachtigd hadden als voor sporters die dat nog hoopten te verwezenlijken. Belangrijke factor: niet overal zullen de competities gelijktijdig hervat kunnen worden.

   

  Wereldatletiekbond World Athletics heeft de atleten duidelijkheid gegeven.

   

  Alle prestaties die tussen 6 april en 30 november worden geleverd, worden niet meegeteld in de strijd om een kaartje naar Japan.

   

  Het gaat om vastgelegde limieten en punten voor de wereldranglijst, die ook recht geeft op plaatsen in Tokio. De resultaten tellen wel mee in de statistieken.

   

  Op 1 december wordt de spurt naar Tokio hervat. Japan is vanaf 23 juli 2021 tot 8 augustus gastheer voor het evenement. 

  Coe: "Het is een faire beslissing"

  Afhankelijk van de situatie wereldwijd zal de kwalificatieperiode op 1 december opnieuw van start gaan en lopen tot 29 juni 2021, op uitzondering van de 50km snelwandelen en de marathon. In die twee disciplines hebben atleten tijd tot 31 mei 2021 om een ticket voor Tokio te veroveren.

   

  In totaal zullen de kwalificaties, die reeds in 2019 gestart zijn, vier maanden langer duren dan voorzien was.

   

  "Deze opschorting geeft meer zekerheid aan atleten, wat betreft planning en voorbereiding", klinkt het bij voorzitter Sebastian Coe.

   

  "Het is een faire beslissing gezien het verschil in competitiemogelijkheden voor atleten, die vaak te kampen hebben met reisrestricties."