FIFA pleit voor verlenging contracten en wil schuiven met transferperiodes

  De coronacrisis zorgt bij voetbalclubs voor veel financiële perikelen en praktische beslommeringen. Wat met spelerscontracten die op 30 juni aflopen? Wat met de komende transferperiodes? En wat met regelingen omtrent eventuele salarisbeperkingen? De Wereldvoetbalbond FIFA heeft zijn pakket met adviezen klaar.

  Een werkgroep van de Wereldvoetbalbond FIFA breekt al een tijdje het hoofd over hoe voetbalclubs moeten omgaan met deze coronacrisis. Clubs en spelers zitten met veel vragen over hun (directe) toekomst.

   

  In een rapport dat vandaag werd vrijgegeven worden aanbevelingen en richtlijnen geformuleerd. "Deze voorstellen zullen niet alle problemen oplossen, maar ze kunnen wel voor stabiliteit en duidelijkheid zorgen", klinkt het.

   

  Een van de breekijzers zijn de contracten van spelers die aan het einde van dit seizoen aflopen. In normale omstandigheden loopt een verbintenis tussen speler en club tot 30 juni, maar in deze coronadagen bestaat de kans dat het huidige seizoen ook na 30 juni nog aan de gang is. Dat is toch wat onder meer de UEFA verlangt.

   

  "Het is duidelijk dat de huidige seizoenen niet zullen stoppen op het tijdstip waar iedereen aanvankelijk aan gedacht had", schrijft de FIFA.

   

  "Wij stellen voor om de huidige contracten te verlengen tot het moment waarop het huidige seizoen daadwerkelijk afloopt." Contracten die al werden of binnenkort worden afgesloten voor het volgende seizoen, zouden dan ook maar geldig zijn wanneer het nieuwe seizoen begint.

   

  Spelers komen, spelers gaan, ook tijdens en na een coronacrisis. Wat de transfermarkt betreft, wil de FIFA de nodige flexibiliteit aan de dag leggen.

   

  "We willen met de relevante transferperiodes schuiven zodat ze vallen tussen het einde van dit seizoen en het begin van de volgende voetbaljaargang." Wat dan precies onder "relevant" begrepen moet worden, is niet meteen duidelijk.

  "Akkoorden tussen clubs en werknemers op liganiveau"

  Een extra twistpunt zijn de huidige spelerscontracten, die momenteel in vraag worden gesteld en eigenlijk niet-uitvoerbaar zijn: de spelers en coaches kunnen geen prestaties leveren en de clubs zijn niet bij machte om hun werknemers van werk te voorzien.

   

  "Om ervoor te zorgen dat spelers en coaches toch nog een vorm van betaling krijgen, rechtsgang vermeden wordt, contractstabiliteit verzekerd wordt en clubs niet bankroet gaan, gezien de financiële impact van het coronavirus, stelt de werkgroep voor dat clubs en werknemers (spelers en coaches) op club- of liganiveau samenwerken om tot een akkoord te komen, voor de periode dat er niet gevoetbald kan worden."

   

  Daarin kan er beslist worden over zaken als loonsvermindering en/of -uitstel, en hulpprogramma's van de overheid.

   

  Indien mogelijk worden dergelijke akkoorden gesloten met de sociale partners, in België gaat het dan om spelersvakbond Sporta. Als er geen akkoorden gevonden worden, zijn er verdere stappen mogelijk bij de FIFA.