Pro League: "UEFA heeft wel 5x gezegd dat het geen dreigement is"

  Sporza sprak deze ochtend met Pro League-voorzitter Peter Croonen.

  De Pro League heeft gisteren geadviseerd om de Belgische competitie definitief stil te leggen, maar dat lijkt niet naar de zin van de UEFA. De Europese voetbalfederatie verstuurde gisteravond een scherp persbericht. Toch maakt Pro League-voorzitter Peter Croonen zich geen zorgen. "Ik denk niet dat er een probleem kan zijn voor de UEFA", zegt hij na een onderhoud met de Europese voetbalbonzen.

  "Ik was voor een stuk wel verbaasd toen ik het persbericht van de UEFA las", vertelt Peter Croonen aan Sporza. "We hebben deze morgen al een onderhoud gehad met de vertegenwoordigers van de UEFA, waarbij we wederzijds een aantal dingen uitgeklaard hebben."

   

  "Natuurlijk heeft de UEFA een perspectief, zoals ook wij ons perspectief hebben. Wij hebben die beslissing met unanimiteit genomen, in de overtuiging dat het de beste beslissing was, met een absolute prioriteit voor de volksgezondheid."

   

  De UEFA vraagt de lidstaten ook om solidariteit. "Daar hebben we ook over gediscussieerd. Solidariteit kan nooit uniformiteit betekenen", vindt Croonen. "Perspectieven zijn overal anders en de ene situatie is de andere niet. Kijk maar naar Wit-Rusland, waar ze gewoon voort voetballen."

   

  "Wij hebben aangegeven dat we op geen enkele manier niét solidair willen zijn met beslissingen van de UEFA. Als er gevoetbald wordt in juli en augustus zal dat ook consequenties hebben voor onze kalender. Dat beseffen we en dat is op zich geen probleem. Die solidariteit zal er zijn."

  "Wel 5x gezegd dat het geen dreigement is"

  De UEFA lijkt ook twijfel te zaaien over de toekenning van Europese tickets. "Maar ik denk dat ze vanochtend wel 5x gezegd hebben dat het geen dreigement is", zegt Peter Croonen.

   

  "Je kunt een competitie natuurlijk niet op eender welk moment om eender welke reden beëindigen en zeggen dat pakweg de 3e kampioen is. Dat lijkt me logisch. Maar wanneer er 29 van de 30 matchen in het reguliere seizoen gespeeld zijn, lijkt het me toch een sportieve verworvenheid dat er een kampioen is."

  Ik denk niet dat er een probleem kan zijn voor de UEFA.

  Peter Croonen

  "Wanneer er in een land een consensus is over de verdeling van de Europese tickets en wanneer dat sportief aanvaard wordt door de verschillende ploegen, dan denk ik niet dat dat een probleem kan zijn voor de UEFA."

   

  De UEFA haalt aan dat er gewerkt wordt aan een plan om te voetballen na 30 juni, zodat de competities afgerond kunnen worden zoals voorzien. "Maar wij hadden al de beslissing genomen dat we niet voorbij die datum willen gaan. Dat heeft met veel elementen te maken", zegt Croonen.

   

  "Wanneer je niet voorbij 30 juni wil gaan, is het ook praktisch onmogelijk om nog een zinvol vervolg aan deze competitie te breien, als je dat al zou willen."

  Peter Croonen

  "Geschiedenis zal uitwijzen of België zijn nek uitgestoken heeft"

  Zorgt de mededeling van de UEFA nu voor verdeeldheid binnen de Pro League? "De betrokken clubs hebben het signaal gegeven dat we onze positie goed moeten verduidelijken en verdedigen bij de UEFA, maar ik denk niet dat het statement een invloed heeft op ons standpunt", klinkt het bij Croonen.

   

  "Wij hebben een advies geformuleerd en op de algemene vergadering zal een definitieve positie ingenomen worden. Ik heb absoluut niet het gevoel dat het standpunt van de betrokken clubs nu veranderd is."

   

  Steekt de Belgische competitie zijn nek uit? "Dat zal de geschiedenis moeten uitwijzen, maar dat heeft geen rol gespeeld in onze besluitvorming. Wij hebben gewoon alle elementen verzameld om goed geïnformeerd te zijn en daarna hebben we de enige logische en noodzakelijke beslissing genomen."

  Bekijk het volledige gesprek met Peter Croonen:

  Officiële mededeling van de Pro League:

  Deze vrijdagochtend werd een conference call van ruim een uur belegd tussen UEFA, de RBFA en de Pro League. Tijdens dit overleg, dat plaatsvond in een constructieve sfeer, duidden de bestuurders van het Belgische voetbal hun motieven inzake volksgezondheid en de economische argumenten die de basis vormden voor de aanbeveling die de Raad van Bestuur gisteren formuleerde.

   

  Ze gaven ook aan dat ze niet akkoord zouden gaan met een aanpak die liga's dwingt om hun competities verder te zetten in de huidige algemene gezondheidscrisis, op straffe van uitsluiting uit de Europese clubcompetities van het volgende seizoen.

   

  Zowel de RBFA als de Pro League zijn grote voorstanders van de solidariteit binnen het Europese voetbal. Net vanuit deze solidariteit pleitten onze vertegenwoordigers voor een beleid dat het mogelijk maakt om deze situatie aan te pakken met respect voor de specifieke context van elke liga.

   

  Er werd alvast een nieuwe call vastgelegd. Deze vindt plaats over een week.