"In Tanzania willen ze mogelijk alle spelers testen en toch laten spelen"

  Sven Vandenbroeck.

  De coronacrisis treft mensen en sporters over de hele wereld. Welke ervaringen hebben Belgen in het buitenland, ver weg van hun familie? Sven Vandenbroeck heeft een verleden als assistent van Hugo Broos bij Kameroen en is nu hoofdcoach van de Tanzaniaanse topclub Simba. 

  De utopie om toch nog te voetballen

  Sven Vandenbroeck had zijn eerste seizoen als trainer van Simba, een club met honderdduizenden fans, helemaal anders voorgesteld. Door de coronacrisis zit hij momenteel zonder zijn gezin vast in het land. Hij moet zich behelpen met video- en telefoongesprekken.

   

  Niet alleen menselijk, maar ook sportief is de crisis een flinke streep door zijn rekening. Simba is de trotse leider in de eerste klasse met 12 punten voorsprong, maar net als in de rest van de wereld is het onduidelijk hoe het voort moet met de competitie. 

   

  "Wij hebben getraind tot 18 maart. Daarna was de competitie sowieso opgeschort tot eind april omwille van internationale verplichtingen, maar ik vrees dat we dan nog niet opnieuw zullen kunnen starten", vertelt Vandenbroeck aan de telefoon.

   

  "Sinds een paar dagen zijn de regering en de voetbalfederatie begonnen met de bevolking en fans te sensibiliseren, maar eigenlijk zijn ze lang vrij laks geweest. En ook nu zijn er nog altijd geruchten om elk team in een hotel te steken, alle spelers te testen en spelers die negatief testen te laten spelen. Zonder publiek wel."

   

  "Volgens mij is dat niet haalbaar, want je hebt nog altijd scheidsrechters en andere officials nodig, die niet in quarantaine zitten. Voetballen is voorlopig een utopie, lijkt me."

  De FIFA-video die ook in Tanzania te zien is nu

  Regering onderdrukt de cijfers

  Tanzania heeft meer dan 50 miljoen inwoners. Het land is voetbalgek. Denk aan de populariteit van Ally Samatta (ex-Genk). Sven Vandenbroeck is bezorgd over de gezondheid van de fans en alle andere inwoners.

   

  "De medische faciliteiten zijn hier beter dan het Afrikaanse gemiddelde, maar niet om veel mensen met beademingstoestellen te helpen. Het zal dus moeten komen van de quarantaine."

   

  "Het is wel rustiger dan normaal op straat. Normaal sta ik een uur in de file op weg naar het werk, nu ben ik er op 20 minuten. Maar de armere bevolkingsklassen blijven buiten komen, want hun winkeltjes moeten blijven draaien anders hebben ze niets. Hier zijn geen uitkeringen om te overleven."

   

  Dat er officieel zo weinig besmettingen zijn in Tanzania en bij uitbreiding de rest van het Afrikaanse continent, strookt ook volgens Vandenbroeck niet helemaal met de waarheid. "Ik denk dat het eerder te maken heeft met onvoldoende testkits en het onderdrukken van de cijfers om het imago van de regering hoog te houden en om paniek te vermijden."

  Vandenbroeck in betere tijden in Tanzania