• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ook tijdens coronacrisis worden in Vlaanderen nog dopingcontroles uitgevoerd

  Ook bij NADO Vlaanderen, dat instaat voor het antidopingbeleid in Vlaanderen, zijn ze momenteel in coronamodus. Maar dat betekent niet dat de atleten nu vrij spel hebben. "We voeren nog altijd controles uit", zegt general manager Marc Van der Beken aan Sporza.

  Er wordt bij NADO Vlaanderen zo veel mogelijk thuis gewerkt, maar dat is natuurlijk onmogelijk voor de mensen die instaan voor de dopingcontroles. "Het gros van de controles is momenteel uiteraard teruggeschroefd. Voor de controles die wel nog gebeuren, doen we vooraf een risico-analyse", legt Marc Van der Beken uit.

   

  "We gaan ervan uit dat we de controles die we moeten uitvoeren van het WADA (het Wereldantidopingagentschap, red) ook zullen kunnen doen. In de eerstkomende weken zal er misschien iets minder gecontroleerd worden, maar we hebben vanaf 1 april een nieuwe periode van 3 maanden om dat te doen."

   

  "Het heeft voor sporters ook maar weinig zin om zich nu aan verboden middelen te wagen. Die zijn pas echt efficiënt bij volle trainingsarbeid, terwijl alle competities nu stilliggen. Een verstandig atleet waagt zich dan ook niet aan doping. Bovendien bestaat altijd de kans dat we langskomen", waarschuwt Van der Beken.

   

  Is controleren momenteel niet extra moeilijk door de coronadreiging? "We hebben het geluk dat al onze controleurs dokters zijn. Zij weten heel goed welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen bij de controles. Alle controles zullen heel correct uitgevoerd worden, zonder gevaar voor besmetting."

   

  "Een bloedafname is wat lastiger, omdat je daarbij de afstandsregel niet kunt respecteren. Maar sowieso worden de meeste verboden middelen toch opgespoord via de urine en een urinestaal afnemen is wel perfect mogelijk."

  Laagterecord in 2019

  NADO Vlaanderen kwam vandaag ook naar buiten met cijfers over het controlejaar 2019. Het agentschap heeft vorig jaar op ruim 1.800 controles amper 13 positieve dopinggevallen genoteerd, een historisch laagterecord.

   

  "In 2019 werden op een totaal van 1.813 controles 13 positieve gevallen genoteerd (0,6%), waarvan er uiteindelijk 8 effectief gesanctioneerd werden door de disciplinaire commissie. Vergeleken met 2018 betekent dit een daling van 1,2% en meteen het laagste aantal positieve gevallen ooit."

   

  "Deze daling is deels te verklaren doordat de focus nog meer van breedtesporters naar elitesporters verschoof zoals aanbevolen door het WADA", meldt NADO Vlaanderen.

   

  "Naast deze cijfers werden ook 80 gerichte controles in fitnessclubs verricht waar maar liefst 27% van de gecontroleerde sporters positief testte."   

   

  Van de in totaal 1.893 controles vonden er 1.103 in wedstrijdverband plaats, 710 buiten wedstrijdverband en 80 in fitnessclubs. Hierbij werden 29 verschillende sporttakken gecontroleerd in wedstrijdverband en 11 verschillende sporttakken buiten wedstrijdverband.