Sporza @School #11: Wie is de grootste olympiër? Michael Phelps? Usain Bolt? Jesse Owens?

  "Meedoen is belangrijker dan winnen" is een bekende olympische leuze, maar bij de topatleten draait het vooral om medailles. Met 28 stuks is Michael Phelps dé nummer 1. Is hij daarom ook de grootste olympische atleet ooit? We zoeken het antwoord in een nieuwe aflevering van Sporza @School.

  Grootste slokop: Michael Phelps

  De prijzenkast van Michael Phelps oogt indrukwekkend. De Amerikaan zwemt maar liefst 28 olympische medailles bij mekaar in zijn carrière en de meeste hebben een gouden kleur. Op 4 Olympische Spelen verzamelt Phelps 23 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles. Daarmee is hij dé recordhouder.


  Op de Olympische Spelen van Peking in 2008 wint Phelps elke finale waaraan hij deelneemt, als het kan ook nog eens met een wereldrecord. Met 8 gouden medailles in één olympisch zwemkampioenschap doet de legende eentje beter dan zijn landgenoot Mark Spitz in 1972. 


  Met 28 medailles in totaal wordt Phelps ook wel eens de grootste olympiër aller tijden genoemd, maar daar bestaat discussie over. Een zwemmer heeft nu eenmaal veel meer wedstrijden om in te schitteren. En dat is niet eerlijk tegenover pakweg een judoka of een marathonloper.

  De 28 olympische medailles van Michael Phelps
    goud zilver brons
  Athene 2004 6 - 2
  Peking 2008 8 - -
  Londen 2012 4 2 -
  Rio 2016 5 1 -
  totaal: 23 3 2

  Meer superkampioenen: Bolt, Lewis en Redgrave

  Met gouden medailles op 4 Olympische Spelen - in Athene, Peking, Londen en Rio - overvleugelt Michael Phelps zijn sport. Dat doen er nog.

   

  De Amerikaanse atleet Carl Lewis is ook zo'n superkampioen. In de sprint en in het verspringen is hij van 1984 tot en met 1996 goed voor 9 gouden medailles op de Olympische Spelen.Ook de Britse roeier Steve Redgrave komt in aanmerking voor de titel van grootste olympiër. Op 5 Olympische Spelen is hij goed voor 5 olympische titels. De Hongaarse schermer Gerevich doet nog straffer: hij is de enige man die op 6 olympische toernooien telkens dezelfde discipline wint.

   

  En ook Usain Bolt past in dit rijtje. "Lightning Bolt" wint 3x na mekaar de sprintnummers op de Olympische Spelen: de 100 en de 200 meter. Samen met Phelps is Bolt zonder meer de ster van de Olympische Spelen in het nieuwe millennium.

  Bijzondere prestatie: Jesse Owens zet Hitler een hak

  Ook atleten die een bijzondere rol spelen op de Olympische Spelen kunnen in aanmerking komen voor de titel "Grootste olympiër aller tijden". 


  Jesse Owens is zo iemand. Voor de ogen van Adolf Hitler is de zwarte Amerikaan goed voor 4 gouden medailles op de olympische piste van Berlijn in 1936.

  Of de Nederlandse atlete Fanny Blankers-Koen? In 1948 zet zij de sportvrouwen op de kaart met 4 gouden medailles op de Olympische Spelen in Londen.

   

  Iets wat het Amerikaanse turnfenomeen Simone Biles haar nadoet in Rio en misschien ook in Tokio. Biles kan volgend jaar zelfs 6 olympische titels veroveren, maar dan moet de gymnaste van 1,42 meter op de brug met ongelijke leggers wel voorbij onze turnkampioene Nina Derwael. Iets wat haar nog niet gelukt is.

  Is de Amerikaanse turnster Simone Biles ook in Tokio goed voor 4x goud?