Gebrselassie: "Mijn vader vond lopen tijdverspilling. Tot hij mijn Mercedes zag"

  Haile Gebrselassie was jarenlang de koning van de lange afstand. Tegenwoordig is de Ethiopische atleet de zakenkoning van Addis Abeba. In De Kleedkamer vertelt hij hoe hij die switch heeft gemaakt.

  Het lijkt alsof iedereen in Ethiopië een hart heeft voor lopen, maar bijna was Haile Gebrselassie geen atleet geworden. "Mijn vader wou dat ik leraar of zakenman wou worden. Lopen vond hij tijdverspilling", vertelt Gebrselassie in De Kleedkamer.

   

  "Pas toen ik op het WK van 1993 wereldkampioen werd en ik een Mercedes won, zei hij: "Blijf nu maar lopen.""

   

  3 jaar later in Atlanta werd Gebrselassie voor het eerst olympisch kampioen. "Ik was plots een held, kreeg gratis een stuk grond waar ik op mocht bouwen. Maar eigenlijk was die race in Sydney tegen Tergat mijn beste wedstrijd."

   

  Gebrselassie verlengde zijn titel dankzij een beklijvende slotsprint. Hij zou nog 15 jaar op het hoogste niveau blijven lopen, onder meer op de marathon. Maar geleidelijk aan bereidde hij ook zijn carrière naast de piste voor.

  "Ik loop nu een andere race"

  "Zodra je stopt, word je een nobody", vertelt Gebrselassie in De Kleedkamer. "Maar ik loop nu een andere race. Ik ben met verschillende dingen bezig. Elk jaar begin ik een nieuwe zaak."

   

  Het imperium van Gebrselassie is inmiddels indrukwekkend: "Ik heb hotels in 6 steden, ben nu 270 appartementen en 38 villa's aan het bouwen, heb een koffieplantage waar 500 mensen werken, een cinema, een fitness en ook nog 2 scholen."

   

  "Er werken nu 3.000 mensen voor mij, maar eigenlijk zijn dat er nog te weinig. Jarenlang hebben de mensen voor mij geapplaudisseerd. Nu wil ik hen terugbetalen."