Australië benadrukt: "Geen overleg met Canada en IOC over terugtrekking uit Spelen"

  Matt Carroll, de directeur van het Australisch Olympisch Comité, in Sydney.

  Het Australische Olympisch Comité (AOC) heeft beklemtoond dat zijn beslissing om zich terug te trekken uit de Spelen van Tokio 2020 voor dit jaar unilateraal gebeurde en dat Canada en het IOC niet op de hoogte waren. 

  Vorige week maandag maakte het AOC bekend dat het door de coronacomplicaties geen olympisch team naar Tokio zou sturen. Die boodschap kwam erg snel nadat de Canadese Olympische én Paralympische Comités hun afwezigheid hadden bevestigd.

   

  De dubbele afzegging van Canada en Australië bracht de speculatie teweeg dat de 2 landen in overeenstemming met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zouden hebben gehandeld om globaal het pad te effenen voor een uitstel. Dat kwam er na een gezamenlijk overleg tussen IOC en Japanse autoriteiten op dinsdag.

   

  Canada ontkende vrijdag al die handelwijze, Australië sluit zich daar dus bij aan: "Opmerkingen die in die richting gaan, zijn niet correct", luidt het in een persbericht.

   

  Door de beperkende maatregelen van de Australische overheid én de mededeling van het IOC dat het nadacht over verschillende scenario's, waaronder een uitstel, riep het Australische Olympische Comité vorige week een bijzondere vergadering bijeen die besliste om niet naar Tokio te gaan.