Philippe Clement: "We zijn nu al volop bezig met de zomermercato"

  Philippe Clement

  Hoe ziet het leven van een voetbaltrainer eruit nu de competitie stilligt door het coronavirus? In een livegesprek op het YouTube-kanaal van Club Brugge vertelt coach Philippe Clement dat er dagelijks contact is met de spelers en dat Club al volop werk maakt van volgend seizoen.

  Net voor de climax van het seizoen - de bekerfinale en de play-offs - heeft het coronavirus de Jupiler Pro League volledig lam gelegd. "Je werkt een heel seizoen toe naar een doel en dan stopt dat ineens. Je weet ook niet wanneer er opnieuw begonnen wordt. Dat is een heel moeilijk gegeven", bekent Philippe Clement.

   

  "We hebben een uitzonderlijke periode gehad, maar de bekroning is er nog niet. Al maanden leven we toe naar de dubbel, want dat is nog maar 2 keer gebeurd in de geschiedenis van de club. Nu weten we niet eens of die bekerfinale er nog wel zal komen. Dat zorgt wel voor wat nervositeit."

   

  "Wat ik momenteel het meeste mis, is het samenzijn met de spelers en de staf. Het gevoel van samen naar iets toe te werken en de beleving en de sfeer bij wedstrijden. Het aspect van samen te zijn, al ben ik ook blij in mijn gezin en dat we allemaal gezond zijn."

  Philippe Clement op training bij Club Brugge.

  "Al veel spelers bekeken voor volgend seizoen"

  Hoe vult Clement nu zijn dagen? "Ik kan iets later opstaan dan gewoonlijk, maar ik doe nog redelijk veel werk. De spelers worden individueel getraind en thuis op de computer zoek ik al naar nieuwe spelers voor volgend seizoen", vertelt Clement.

   

  "Met die zomermercato zijn we al volop bezig. Ik heb al veel spelers bekeken die de scoutingcel heeft doorgestuurd. Normaal zijn dat zaken die tussendoor gebeuren of pas in de zomer, maar nu is daar wel tijd voor. Zo kunnen we proberen een voorsprong te nemen."

   

  "Ik verwacht dat de huidige situatie wel zijn weerslag zal hebben op de transfermarkt. De budgetten zullen lager liggen en er zullen minder grote transfers zijn. En dus zal er ook minder geld vloeien naar de kleinere clubs, waar wij ook bijhoren. Er zal minder beweging zijn op de transfermarkt dan anders."

  Philippe Clement

  "Belangrijk dat spelers dagelijks een aanspreekpunt hebben"

  Philippe Clement en zijn technische staf staan ook nog steeds in nauw contact met de spelers. "We proberen de jongens zo fit mogelijk te houden en dan is het afwachten tot het weer veilig is om te voetballen", klinkt het.

   

  "De gewone trainingen kunnen we niet vervangen. Voetbal is een complexe sport en zaken zoals bewegen in functie van elkaar, dat kun je niet individueel trainen. Spelers raken ook bijna geen bal aan nu. We zullen moeten afwachten wat het geeft, maar het fysieke aspect wordt in elk geval van nabij gevolgd."

   

  "Elke coach heeft een groepje van 4 à 5 spelers waarmee hij elke dag contact heeft en uiteindelijk komt alles bij mij terecht. Je mag dat niet onderschatten. Sommige jongens zijn alleen en sommige buitenlanders kunnen ook het Belgische nieuws niet altijd goed volgen. Het is belangrijk dat ze elke dag een aanspreekpunt hebben om te weten wat er gebeurt."

   

  "Spelers kunnen ook maaltijden afhalen op de club, al zijn er niet zoveel jongens die daar gebruik van maken. De meesten kunnen zelf koken of hebben een gezin. Ze worden ook regelmatig gewogen. De groep is heel gedisciplineerd en ze weten ook dat het nog belangrijk kan worden. Daar kijken ze nog naar uit."

  Bekijk het volledige gesprek met Philippe Clement op het YouTube-kanaal van Club Brugge: