"Tennis is op dit moment een heel-ver-van-mijn-bedshow"

  Kirsten Flipkens: "Op deze manier wil ik mijn carrière niet beëindigen."

  Ook het tennisseizoen ligt wereldwijd volledig stil door de coronacrisis. Kirsten Flipkens denkt voorlopig niet aan sporten. "Ik heb bij alle toernooien die nu nog op de kalender staan  mijn vraagtekens, sport is meer dan ooit bijzaak", zegt de 34-jarige speelster.

  Kirsten Flipkens was er niet goed van toen het tennistoernooi van Indian Wells werd afgelast door de coronadreiging. "Ik zat in Palm Springs en niemand wist wat er aan de hand was. Er werd wat "lachend" gedaan over het virus, maar achteraf gezien, vind ik dat ze zeker de juiste beslissing hebben genomen", zegt ze nu.

   

  "Op dit moment staat tennis en topsport gewoon ver op de achtergrond. Een stop van onbepaalde duur is heel bizar. Zelf met een blessure weet je wanneer je weer kan spelen. Nu is het één groot vraagteken. Dat maakt het onzeker en beangstigend. Niemand weet wat er komt."

   

  Hoe vult Flipkens haar dagen in België? "Ik ben niet vaak zolang in het land. Het is wat aanpassen. Ik tennis op dit moment niet. Ik ga voor mijn ouders en grootouders om boodschappen en help waar ik kan. Van de federatie zou ik mogen trainen, maar daar denk ik nu niet aan."

   

  "Ik ben 34 en heb het ook niet nodig om veel tennistrainingen te doen. Voor mij is het zaak om mijn conditie op peil te houden. We liggen sowieso al stil tot en met 7 juni, maar met alles wat gaande is in het Verenigd Koninkrijk lijk het me straf dat we daar dan aan het grasseizoen gaan beginnen."

  Ik ben niet vaak zolang in het land. Het is wat aanpassen.

  Kirsten Flipkens

  "Eerst zien en dan geloven"

  Hoe moet het nu voort met de carrière van Kirsten Flipkens? "Het is op dit moment koffiedik kijken. Niemand weet wanneer er opnieuw gespeeld zal kunnen worden. Tennis is een heel internationale sport. Het kan in België wel oké zijn om buiten te komen, maar daarom in andere landen zoals Italië of Spanje niet."

   

  "Ik wil op deze manier mijn carrière niet beëindigen en mijn laatste wedstrijd gespeeld hebben."

   

  Was Tokio eigenlijk een doel voor Flipkens? "De Olympische Spelen zaten in mijn achterhoofd, maar ik ben blij dat ik de Spelen van Rio al meegemaakt heb. Daar heb ik mooie herinneringen aan en was ook echt een doel. Tokio zou mooi meegenomen zijn, maar was geen doel."

   

  "De WTA en ATP zullen de grandslamtoernooien wellicht nog willen spelen, maar de kleine toernooien gaan sneuvelen. Dat Roland Garros een week na de US Open zou gespeeld worden, dat wil ik nog wel eens zien. De WTA en ATP hebben zelfs een brief gestuurd met excuses. Ze waren niet op de hoogte van de beslissing van de Franse organisatie."

   

  "Ik heb bij elk toernooi dat dit seizoen nog op de kalender staat mijn vraagtekens. Eerst zien en dan geloven. We moeten eerst gezond worden en zorgen dat we geen risico lopen. Sport is meer dan ooit bijzaak. Ik heb de voorbije weken al vaak gedacht dat we in een film zaten. Tennis is op dit moment een heel-ver-van-mijn-bedshow."

  Ik heb bij elk toernooi dat dit seizoen nog op de kalender staat mijn vraagtekens. Eerst zien en dan geloven. 

  Kirsten Flipkens

  Joran Vliegen: "Ik bekijk het dag per dag"

  Ook voor Joran Vliegen is het een moeilijke periode. "Het is een rollercoaster van emoties geweest", vertelt de dubbelspeler. "De hele kalender tot 8 juni is geschrapt. Ik probeer me zo fit mogelijk te houden met de middelen die ik heb. We zien dan wel wat ervan komt. Ik bekijk het dag per dag, maar voorlopig train ik niet. Er zijn toch geen toernooien om klaar voor te zijn."

   

  "Voor heel veel spelers is het financieel een mentaal en moeilijke periode. Sporten is op dit moment een bijzaak. We moeten er met z'n allen voor zorgen dat alles weer normaal wordt. Nu pas realiseer ik mij wel hoe belangrijk tennis is voor mij en mijn dubbelpartner Sander Gillé."