Timmers: "Als Spelen verplaatst worden naar 2021, is het gedaan"

  Pieter Timmers.

  Pieter Timmers wou op de Olympische Spelen in Tokio in schoonheid afscheid nemen als topsporter, maar het coronavirus ontzegt hem mogelijk die kans. "Ik kan en wil me niet nog eens meer dan een jaar opladen, dan is het tijd voor een nieuw leven", zegt Timmers aan Belga.

  Tokio 2020 moet voor Timmers het orgelpunt van zijn carrière worden. Maar zoals de kaarten nu liggen moet hij rekening houden met een afgelasting of een verschuiving van het evenement, zoals steeds meer internationale federaties vragen.

   

  "Ik begin ervoor te vrezen, maar ik probeer het dag per dag te bekijken", zegt Timmers. "Met gepieker heb je niets te winnen: dat zuipt enkel energie en zorgt ervoor dat je focus en motivatie verdwijnt. Ik heb nu immers nog maar één doel: die Olympische Spelen. Die zouden sowieso mijn laatste zijn."

   

  "En nu het EK is weggevallen, rest enkel nog de Olympische Spelen. Ik moet dus blijven hopen want anders ben ik me werkelijk voor niets dag in dag uit aan het afbeulen en afzonderen."   

   

  Een verschuiving naar een latere datum dit jaar, ziet Timmers nog zitten, maar meer niet. "Als ze later dit jaar zijn, moet ik mijn jaar aanpassen, want er stonden al enkele zaken gepland na mijn afscheid. Maar dan zijn we gewoon nog wel een laatste keer flexibel en gaan we er nog voluit voor."

   

  "Als de Olympische Spelen naar volgend jaar zouden verplaatst worden, dan is het gedaan en rest me dus een zeer lullig afscheid. Ik kan en wil me niet nog eens meer dan een jaar opladen. Volgend jaar is het tijd voor een nieuw leven."

   Ik moet blijven hopen, want anders ben ik me werkelijk voor niets dag in dag uit aan het afbeulen en afzonderen."   

  "Van een normale voorbereiding is geen sprake"

  Door de coronacrisis is de voorbereiding van alle topatleten verstoord. Timmers is daar geen uitzondering op, ook al kan hij blijven trainen in het Wezenbergbad. "Van een normale voorbereiding is ondertussen nog maar weinig sprake om meerdere redenen: twee voorbereidingswedstrijden in Stockholm en Eindhoven in april zijn afgelast. Dat waren belangrijke meetmomenten."

   

  "Ten tweede: het EK is eergisteren afgelast en verplaatst naar ofwel midden augustus, ofwel naar 2021. Nu ik niet hoef te pieken naar het EK, verandert mijn trainingsschema dus opnieuw. Ten derde is het ook mentaal belastend, die onzekerheid en het continue aanpassen. Jezelf dag in dag uit, in weekends, op feestdagen, ... liggen afbeulen, zonder dat je nu een doel voor ogen hebt, tenzij de Olympische Spelen, maar dat is nog meer dan vier maanden te gaan."

   

  "En tot slot: door de coronamaatregelen houden we onze dochter (2,5 jaar) thuis, dat zal dus minstens vijf weken zo zijn. Van rust tussen de trainingen door is dus geen sprake. Mijn vrouw werkt fulltime, dus we proberen mekaar af te wisselen zodat we allebei ons werk kunnen doen."