Sporza @School #4: toen België een topland was in het judo

  Door het coronavirus ligt het halve land plat en zijn de scholen gesloten. Maar ook bij Sporza kun je iets bijleren. In onze Sporza @School ontdekken jullie alles over de Olympische Spelen. Vandaag deel 4, over het Belgische judosucces in de jaren 80 en 90.

  Judoland Japan

  De volgende Olympische Spelen vinden plaats in Japan, het mekka van de judosport. De zelfverdedigingskunst judo - Japans voor "zachte weg" - ontstond aan het einde van de 19e eeuw in Japan.

   

  Het is dan ook niet verwonderlijk dat Japan het meest succesvolle judoland is in de geschiedenis van de Olympische Spelen. Sinds de introductie van judo op de Spelen van 1964 in Tokio wonnen de Japanners 84 olympische medailles: 39x goud, 19x zilver en 26x brons.

   

  Een van de allergrootste namen uit het Japanse judo is Tadahiro Nomura. Hij is de enige judoka die 3x op rij olympisch kampioen werd. Nomura pakte het goud in Atalanta (1996), Sydney (2000) en Athene (2004) in de categorie tot 60 kilogram.

  Judoland België

  Ook België heeft een rijke judotraditie. Ons land is tot nu toe goed voor 12 olympische judomedailles, al zal Ingrid Berghmans mogelijk vinden dat het er 13 zijn.

   

  Berghmans was in de jaren 80 wereldtop in het judo, maar haar gouden medaille op de Spelen van Seoel in 1988 staat officieel niet in de boeken. Judo voor vrouwen was in 1988 slechts een demonstratiesport en werd pas in 1992 olympisch.

   

  Bij de mannen was judo al  sinds 1964 olympisch, 16 jaar later schonk Robert Van de Walle ons land het eerste judogoud op de Spelen. Op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou pakte Van de Walle, die 5x deelnam aan de Spelen, goud in de categorie tot 95 kg. Acht jaar later in Seoel was hij op 34-jarige leeftijd nog goed voor brons.

  Ingrid Berghmans

  België blinkt in Atlanta

  De gouden medaille van Ingrid Berghmans staat niet officieel in de tabellen, het brons van Heidi Rakels in 1992 wel. In de aanloop naar de Spelen van Barcelona viel Rakels meer dan 10 kilogram af om te kunnen uitkomen in een lagere gewichtsklasse. Dat leverde haar dus olympisch brons op.

   

  Maar hét Belgische judosucces op de Olympische Spelen werd 4 jaar na Barcelona geschreven, tijdens de Spelen van Atalanta in 1996. De Belgische judoka's kaapten in de VS liefst 4 medailles weg: goud voor Ulla Werbrouck, zilver voor Gella Vandecaveye en brons voor Harry van Barneveld en Marie-Isabelle Lomba, allemaal onder leiding van de eigenzinnige bondscoach Jean-Marie Dedecker.

   

  Na Atlanta 1996 volgden op de Spelen nog bronzen medailles voor Ann Simons (2000), Gella Vandecaveye (2000), Ilse Heylen (2004), Charline Van Snick (2012) en Dirk Van Tichelt (2016).

  Ulla Werbrouck staat op het hoogste schavotje tijdens de Spelen van Atlanta in 1996.

  Schittert een Belg in legendarische judotempel?

  Op de komende Olympische Spelen van Tokio wordt er gekampt in de befaamde Budokan-arena. Die werd gebouwd voor het judo op de Spelen van 1964. Toen hield de Nederlander Anton Geesink het gastland van goud in alle klasses. Sindsdien vonden er verschillende grote sportevenementen plaats en vormde de Budokan ook het decor voor tal van legendarische rockconcerten.

   

  In die indrukwekkende judotempel zal tijdens de komende Spelen ook een Belg een gooi doen naar een medaille. In de categorie tot 81 kilogram is Matthias Casse een van de favorieten. De 23-jarige Belg is vicewereldkampioen in zijn gewichtsklasse en werd ook al Europees kampioen.

  De legendarische Budokan in Tokio.