"Voorzichtig plan om de Giro op 29 mei te laten starten"

  De UCI en Giro-organisator RCS kijken voorzichtig naar een nieuwe datum.

  Door de coronacrisis zoekt een pak grote koersen naar een nieuwe datum dit jaar. "De Giro-organisator en de lokale autoriteiten werken aan een plan om de Giro eind mei te laten starten", schrijft de Nederlandse journalist Raymond Kerckhoffs.

  Logischerwijze wordt de ene koers na de andere geschrapt door de coronacrisis. De Giro besliste vorige week al om de eerste grote ronde van het seizoen uit te stellen. Maar de Giro-organisator RCS durft al positief naar voren te kijken.

   

  "Er is mij bevestigd dat RCS in Italië al heel voorzichtig met de lokale autoriteiten aan een plan werkt om de Giro d’Italia op vrijdag 29 mei te laten starten", schrijft de Nederlandse journalist Raymond Kerckhoffs in een blogpost.

   

  "Op de tekentafel ligt een ronde van 3 weken, die geheel binnen de Italiaanse landsgrenzen zou plaatsvinden. De "Grande Partenza" in Boedapest heeft de organisatie sowieso wel uitgesteld naar 2021."

   

  "De komende Giro d’Italia zou een stimulans moeten zijn dat het normale leven na het coronavirus in "De Laars" weer opgepakt kan worden."

  Richard Carapaz won vorig jaar de Giro.

  Van den Spiegel: "Er is veel goede wil voor aangepaste kalender"

  Tomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, heeft ook nieuws over andere geschrapte koersen. "In een eerste fase is de UCI ermee bezig om een andere datum te zoeken voor de uitgestelde monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik)", vertelt Van den Spiegel.

   

  "Er is veel goede wil bij de organisatoren, renners, vertegenwoordigers van de ploegen en de UCI. Dat geeft ons vertrouwen dat er in 2020 toch een Ronde van Vlaanderen zal plaatsvinden."

   

  De UCI zelf benadrukt dat het bij het zoeken naar een nieuwe datum de voorrang geeft aan de grote rondes en de monumenten. "Omdat het de meest bekeken wielerwedstrijden zijn", schrijft de UCI. "Ze zijn belangrijk voor de visibilteit van de wielersport."

   

  "Maar eerst moeten we afwachten wanneer er weer gekoerst kan worden. We moeten eerst samen deze crisis bedwingen en daarna focussen op de sport", besluit Van den Spiegel.

  "UCI zoekt andere datum voor monumenten"