Ook seizoensopener in Formule 1 valt ten prooi aan coronavirus

  Medewerkers van Ferrari blazen de aftocht in Australië.

  Het Albert Park-circuit in Melbourne.

  0 / 0

  De Grote Prijs Formule 1 van Australië, de eerste race van het seizoen, is uitgesteld. "Een juist signaal", vindt titelverdediger Lewis Hamilton. De beslissing werd onder meer genomen nadat een teamlid van McLaren positief getest had op het coronavirus.

  Eerder deze week was er al een positief coronageval in het hotel vlakbij het Albert Park-circuit in Melbourne. Later raakte bekend dat een teamlid van McLaren ook besmet was. Daarop besliste de Britse renstal om zich terug te trekken uit de Grote Prijs van Australië.

  Desondanks zag het er aanvankelijk naar uit dat de race gewoon zou doorgaan. Dat leidde onder meer bij tot onbegrip bij zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, die zich openlijk afvroeg waarom er geracet zou worden.

   

  Uiteindelijk heeft de Formule 1 toch beslist om de Grote Prijs van Australië af te gelasten. Over het hele weekend heen werden er zo'n 300.000 fans verwacht in en om Albert Park, waardoor de kans op verspreiding van het coronavirus aanzienlijk was. Daardoor had de plaatselijke overheid al beslist dat er geen toeschouwers toegelaten zouden worden. Niet veel later kondigde de FIA aan dat de race geannuleerd is.

   

  "We begrijpen dat dit zeer teleurstellend nieuws is voor de duizenden fans die de race wilden bijwonen. Iedereen die een kaartje heeft, krijgt zijn geld terug", aldus de organisatoren. Ze vinden dat de veiligheid van alle "leden van de Formule 1 familie en de bredere gemeenschap moeten primeren. Net als de eerlijkheid van de competitie." 

   

  Of er volgende week in Bahrein wel gekoerst wordt, is nog maar de vraag. Als de race wel doorgaat, wordt het er een zonder publiek. De Grote Prijs van China in Shanghai op 19 april is in ieder geval uitgesteld.

  Het racecircuit in Melbourne blijft leeg dit weekend.

  Teambazen Frédéric Vasseur (Alfa Romeo) en Günther Steiner (Haas).

  Lewis Hamilton: "Het juiste signaal"

  De rijders en de teams reageren ontgoocheld, maar ze tonen ook begrip. "Ik ben er kapot van dat ik niet kan racen voor eigen publiek, maar dit is een juiste beslissing", stelt de Australiër Daniel Ricciardo (Renault).

   

  "We willen allemaal racen, maar gezondheid en veiligheid komen op de eerste plaats", pikt titelverdediger Lewis Hamilton (Mercedes) in. "Daarom is dit de juiste beslissing, want niemand weet niemand kent de omvang van de zaak. Daarom moeten we allemaal voorzorgen nemen."

   

  "Ik besef dat dit een ontgoocheling is, sport verenigt ons in moeilijke tijden, maar dit is het juiste signaal", gaat Hamilton voort. "Volg de adviezen goed op, verzorg je en dan hopen we snel weer te kunnen racen."

   

  "We keken allemaal uit naar de start van het seizoen", vertelt Max Verstappen (Red Bull). "Natuurlijk ben ik ontgoocheld,  maar we begrijpen allemaal deze beslissing."

   

  "We zullen wat langer moeten wachten om weer in de auto te springen", reageert Ferrari-rijder Charles Leclerc. "Ik keek er erg naar uit, maar dit is de beste beslissing. Gezondheid primeert."

  Meer reacties van rijders en teams:

  Formule 1-fans reageren ontgoocheld:

  De duimen gaan omlaag.

  Deze Mercedes-aanhanger begrijpt de beslissing niet.