"Vlaamse koersen schrappen zou ramp zijn voor hele wielerwereld"

  Nu het officieel is dat Strade Bianche niet door zal gaan en wellicht ook Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo niet, moeten de teams in allerijl het geweer van schouder veranderen. "We hebben een plan-A en een plan-B", zegt Wilfried Peeters, ploegleider bij Deceuninck-Quick Step.

  Bij Deceuninck-Quick Step is er allesbehalve paniek nu het coronavirus de planning in de war stuurt. "Paniek is een slechte raadgever", zegt ploegleider Wilfried Peeters. "Onze baas (Patrick Lefevere) zorgt ervoor dat iedereen zijn voeten op de grond houdt."

   

  "We hebben de voorbije dagen veel vergaderd en hadden een plan-A en een plan-B. We waren hier dus op voorbereid. De organisatie wou Strade Bianche laten doorgaan, maar de Italiaanse overheid heeft beslist en het is volgens mij de beste beslissing."

   

  Deceuninck-Quick Step zal een aantal renners overhevelen van Tirreno-Adriatico, die wellicht ook geannuleerd zal worden, naar Parijs-Nice. "De kasseirenners komen nu op de eerste plaats, de andere renners - zoals Evenepoel - kunnen zich via Catalonië en eventueel het Baskenland voorbereiden op hun voorjaarskoersen."

   

  Concreet betekent dit dat Jungels, Stybar en Asgreen de oversteek naar Frankrijk maken. "Wellicht ook Tim Declercq, omdat ik net te horen heb gekregen dat we met 8 renners mogen starten."

   

  Volgens Peeters begrijpen de renners dat er met hun programma geschoven wordt. "Dit is overmacht, dat snappen ze ook wel. Ze beseffen dat dit geen alledaagse situatie is."

  Remco Evenepoel had in Tirreno-Adriatico zijn eerste WT-koers van het jaar moeten rijden.

  "Kans is groot dat ook België getroffen zal worden"

  De annulatie van de komende koersen zou ook zijn invloed kunnen hebben op het vervolg van het seizoen. "Ze zoeken een nieuwe datum voor de Strade, maar de kalender zit al overvol met de Olympische Spelen."

   

  "Misschien kunnen ze het in mei organiseren, ná Luik-Bastenaken-Luik, maar dan zijn de meeste klassieke renners al uitgeblust. Er zal nooit een ideaal moment zijn."

   

  Nog veel erger zou het zijn als het coronavirus nog meer om zich heen begint te grijpen en er ook hier in Vlaanderen wedstrijden afgelast zullen worden. "De epidemie gaat snel. Vorige week waren hier nog geen gevallen, nu zijn het er al tientallen. De kans is groot dat ook België getroffen wordt."

   

  Zou het dan een ramp voor Deceuninck-Quick Step zijn als ook de Vlaamse koersen geschrapt worden? "Niet alleen voor ons, maar voor de hele wielerwereld."

  Over comeback Boonen: "Acht kans klein dat het gebeurt"

  Als uitsmijter van het interview met Sporza liet Wilfried Peeters ook zijn licht schijnen over een mogelijke comeback van Tom Boonen. "Als je ziet wat er nu gebeurt met Kim Clijsters, dan zie je hoeveel dat losmaakt. Elk woord dat Tom zegt, wordt ook uitvergroot."

   

  "Hij heeft er met mij al eens over gesproken. 40 jaar. Alles kan, maar ik heb er toch mijn bedenkingen bij. Ik acht de kans klein dat het zal gebeuren."