"Als ze 100% gefocust zijn, zijn de Antwerp Giants favoriet voor de bekerfinale"

  De bekerfinale is zondag om 17u in Vorst Nationaal.

  Zondag om 17u kunt u bij Sporza terecht voor de finale van de Beker van België. Titelverdediger Antwerp Giants neemt het op tegen Charleroi. Sporza-commentator Kris Meertens blikt vooruit op de finale.

  "Het grote talent van de kleine Amerikanen"

  Misschien is de bekerfinale al grotendeels beslist tijdens het voorbije weekend. In de competitiewedstrijd tussen Luik en Charleroi gaf Charleroi-center Khalid Boukichou een slag aan een Luikse speler. Boukichou werd uitgesloten en kreeg een effectieve schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. Boukichou zal bijgevolg als supporter naar Vorst Nationaal afreizen.

   

  De afwezigheid van de 2,08m grote Belgian Lion zal Charleroi-coach Sam Rotsaert wellicht enkele slapeloze nachten hebben bezorgd. De jonge, ambitieuze West-Vlaming beschikt onder de borden enkel nog over de Amerikaan Josh Sharma. Met al zijn ervaring kan Axel Hervelle bijspringen, maar met 36 jaar op de teller, valt het niet te verwachten dat hij dat een halve wedstrijd zal volhouden.

   

  Rotsaert zal dus moeten rekenen op een grote strijdbaarheid van zijn Spirous en het grote talent van zijn kleine Amerikanen Kenny Smith en Anthony Beane. Vooral die laatste is een echte killer met een fantastische driepunter. Dat mocht favoriet Oostende ondervinden toen het in de kwartfinales in de slotseconde door Beane werd uitgeschakeld.

  Charleroi-coach Sam Rotsaert en Anthony Beane

  "Giants zijn beter gewapend"

  De Antwerp Giants hebben geen killer van het niveau van Beane. De spelers die het team vorig jaar in money time over de streep trokken – Lee, Kalinoski en de beresterke Tate – hebben de Giants verlaten. Enkel Vic Sanders, die vorig seizoen ook wel eens matchwinnaar werd, is gebleven. Maar Sanders speelt na zijn zware knieblessure nog niet op zijn oude niveau.

   

  In de backcourt krijgen de Giants het wellicht moeilijk met de kwieke en trefzekere “kleintjes” van Charleroi, maar op de andere posities zijn ze in elk geval beter gewapend. Onder de ring zullen Fall Faye, Klassen, Dudzinski en Rogiers brokken maken en op de vleugels kunnen de Giants rekenen op het talent van de Belgen Kesteloot en Vanwijn. 

   

  De Antwerp Giants zijn dus favoriet, maar alleen als ze voor 100% gefocust zijn en 40 minuten lang keihard verdedigen, zal afscheidnemend voorzitter Roger Roels zondagavond  een nieuwe beker naar de Metropool kunnen brengen.

  Kris Meertens